Hlavní obsah

Silné sněžení komplikovalo dopravu

Aktualizováno

Silné sněžení ve středu dále komplikovalo dopravu v Česku. Ráno a dopoledne byla nejvážnější situace na Vysočině a také v Libereckém a Jihočeském kraji.

Sníh komplikoval dopravu v Královéhradeckém krajiVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Na hlavních tazích na Vysočině leží rozbředlý sníh. Na silnicích nižších tříd je ujetý sníh.

Uvízlé kamiony blokovaly silnici 34 u obce Česká Bělá, popadané stromy omezovaly dopravu také ve Světlé nad Sázavou a v obci Vilémovice na Havlíčkobrodsku.

U Golčova Jeníkova podle silničářů blokoval kamion silnici u obce Údavy. „Vlivem těžkého sněhu padalo spoustu stromů a větví," řekl dispečer krajské údržby Aleš Hubený.

Na D1 byly problémy na 110. kilometru u Humpolce. V místě zastavilo osobní auto. Dálnice ve směru na Prahu byla v noci mezi 125. a 141. kilometrem asi hodinu uzavřená, protože byla kluzká a musely na ni vyjet v protisměru sypače.

Chumelenice proměnila silnice na severovýchodě Královéhradeckého kraje v bílé linky. Sněžit začalo ve středu zhruba v 9:30 a během půldruhé hodiny spadlo okolo pěti centimetrů mokrého sněhu. Silničářům se podařilo většinu komunikací ošetřit pluhy. „Jízdu se zvýšenou opatrností vyžaduje spojnice mezi Pecí pod Sněžkou a Horní Malou Úpou, kde leží vrstva rozbředlého sněhu. Hory místy zasypalo až 15 centimetrů sněhu,“ přiblížil trutnovský cestmistr Milan Baxa.

V Libereckém kraji napadlo 20 centimetrů sněhu. Kamiony by si měly dávat pozor zejména ve stoupáních. Sjízdná je i silnice z Tanvaldu na Harrachov, která bývá často v zimě kamiony zablokovaná a uzavírá se.

Na silnicích v Karlovarském kraji byly po chemickém ošetření zbytky chemického sněhu. Jízdu může řidičům zkomplikovat i silný vítr nebo snížená dohlednost vlivem sněžení.

Sníh komplikoval dopravu na řadě míst Jihočeského kraje. Všechny vozovky jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Hodně sněhu napadlo hlavně ve vyšších polohách. Řekla to Pavla Pulcová z dispečinku správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Foto: HZS Libereckého kraje

Hasiče na Liberecku zaměstnaly popadané stromy

„Práce jsme měli hodně. Kolem Studené na Jindřichohradecku napadalo 20 centimetrů sněhu a na Šumavě 15 centimetrů. Ve vyšších polohách jsou některé vozovky sjízdné jen se zimní výbavou," uvedla.

Rovněž většinu silnic v Pardubickém kraji v noci na středu pokryl sníh. Leží v Orlických horách i ve středních polohách. Všechny cesty jsou ale s opatrností sjízdné. Sníh je většinou po solení rozbředlý.

Snížená viditelnost a sněhové přeháňky byly hlášeny z D1 a některých silnic ve Středočeském kraji. Na zbytky rozbředlého sněhu by si měli dávat pozor řidiči zejména na Kolínsku a Kutnohorsku, místy rozbředlý sníh je hlášený také kolem Slaného na Kladensku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sníh komplikoval dopravu na Trutnovsku

Opatrnost při jízdě je na místě rovněž v Moravskoslezském kraji, na Opavsku se navíc tvoří námraza. Mokré silnice po chemickém ošetření hlásí údržbáři z Bruntálska, v Beskydech jsou pak silnice nižší kategorie pokryté vrstvou sněhu s posypem. Silničáři museli ráno také uzavřít dvacetikilometrový úsek I/56 mezi Ostravicí a Bílou pro těžká nákladní vozidla.

Mokré silnice po chemickém ošetření jsou rovněž na Vyškovsku a v Brně a jeho okolí.

Mírné sněžení bylo hlášeno dopoledne na Zlínsku, hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré. V horských oblastech v kraji je na silnicích do pěti centimetrů sněhu, silničáři jej průběžně odklízejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám