Hlavní obsah

Žalobci: Znalecké posudky ze zahraničí lze použít i v Česku

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znalecké posudky vyhotovené v zahraničí na základě žádosti českých úřadů lze použít jako důkaz i v trestním či následném soudním řízení v ČR. Právu to v pátek potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Nepřímo tak narážel na to, že pražský žalobce Jaroslav Šaroch v listopadu požádal švýcarskou prokuraturu o právní pomoc v podobě znaleckého zkoumání zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího (35).

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší na Krymu

Článek

Ten žije v Ženevě a má švýcarské občanství, zároveň je ale obviněn v kauze Čapí hnízdo, kde mezi stíhanými figuruje i jeho otec a premiér Andrej Babiš (ANO, 64).

Bez toho, aby znalci sdělili, zda je Babiš mladší zdravotně nadále schopen účastnit se probíhajícího trestního řízení, jej nemůže česká policie vyslechnout. Pokud by navíc experti konstatovali, že jeho stav je natolik vážný, museli by vyšetřovatelé stíhání premiérova syna zastavit. Předseda vlády na jeho adresu opakovaně uvedl, že trpí schizofrenií.

„Znalecké posudky vypracovávané v rámci právní pomoci jsou považovány za znalecké posudky použitelné i v trestním řízení probíhajícím podle českých právních předpisů,“ sdělil Právu Cimbala.

Má švýcarské občanství

Původně z jeho čtvrtečního vyjádření pro Právo vyplývalo, že závěry znalců ze zahraničí nelze v ČR uznat jako běžné posudky, nýbrž jen jako listinné důkazy, které i tak mohou mít dostatečnou výpovědní hodnotu pro další rozhodování policie a soudů. [celá zpráva]

Nyní upřesnil, že to platí jen v případě, kdy má posudek, ať už ze zahraničí, ale i ten vypracovaný v Česku, nějakou vadu, například mu chybí znalecká doložka. „Není tedy namístě obávat se toho, že by takovýto úkon (znalecký posudek stižený vadou) nemohl být soudem v rámci důkazních prostředků striktně zohledněn,“ dodal Cimbala.

Nadále však zůstává nejasné, jestli švýcarská strana žádosti českého státního zástupce vyhoví, obzvláště za situace, kdy Babiš mladší je tamní a nikoli český občan.

Reklama

Související články

Babišův právník se vzdal obhajoby syna

Obviněného premiéra Andreje Babiše (ANO, 64) a jeho syna Andreje (35) už v kauze Čapí hnízdo nezastupuje stejný právník. Brněnský advokát Michael Bartončík se...

Výběr článků

Načítám