Hlavní obsah

Nevraživost vůči muslimům v Teplicích je minulostí, tvrdí primátor

– Teplice

Teplický primátor Hynek Hanza (ODS) a mluvčí teplického islámského centra Abbas Jahaf se shodli na tom, že vztahy centra s ostatními obyvateli lázeňského města jsou po peripetiích z minulých let v pořádku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Klienti teplických lázní.

Článek

„S obyvateli města máme vztahy vynikající. Samozřejmě, najdou se výjimky, ale těch je opravdu málo,” řekl lékař Mostecké nemocnice Abbas Jahaf. V severních Čechách žije několik desítek muslimů, další přijíždějí na lázeňské procedury a v takovém případě využívají islámského centra k setkávání a k modlitbám.

Někteří lidé z Teplic si v minulých letech stěžovali na Araby, kteří se do města jezdí léčit. Podle nich někteří návštěvníci z arabských států narušovali při svých piknicích noční klid, nechávali v parcích odpadky a ohrožovali bezpečnost při jízdách auty z půjčoven.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Arabští klienti teplických lázní nemají místní zrovna v oblibě.

„Situace se výrazně uklidnila, určité problémy jsme zde v minulosti zaznamenali, to bylo v případě, kdy sem přijelo najednou velké množství návštěvníků z Kuvajtu. Loňská sezona proběhla úplně v poklidu,” řekl teplický primátor.

„Muslimové žijící v Teplicích se snaží udělat všechno pro to, aby Tepličané vnímali naši přítomnost pozitivně. Pořádáme různé společenské akce, když přijedou lázeňští hosté z ciziny, děláme mezi nimi osvětu, jak by se měli v Teplicích chovat. Nedávno jsme chodili po parku a rozdávali letáky v češtině a arabštině a snažili jsme se návštěvníky z jiných krajů seznámit s místními zvyky a specifiky. Akce měla skvělý ohlas zejména mezi místními,” řekl Jahaf.

Vzájemný respekt

Centrum podle něj místní muslimové vybudovali proto, aby se lidé měli kde setkat a kde se modlit. „Kolik lidí do islámského centra dochází, není možné odhadnout, někteří přijdou jednou, jiní docházejí pravidelně,” uvedl. S islámem se tu mohou seznámit i ostatní. „K přijetí islámu ale nikdo nikoho nutit nebo přemlouvat nebude,” dodal mluvčí.

V centru není žádný imám (muslimský duchovní) ani jiná obdobná autorita. Modlitbu může vést skoro každý muslim, důležité je, aby uměl správně recitovat korán.

Financování chodu centra je podle Jahafa dobrovolné. Kdo se sem chodí modlit a chce, tak dává pravidelně peníze do kasičky na zaplacení plynu, elektřiny a dalších věcí potřebných pro chod.

V České republice se k islámu hlásí přibližně 22 000 lidí. Islámská centra se kromě Teplic nacházejí také v Praze a Brně, kde místní muslimové vybudovali mešitu, dále v Hradci Králové, Plzni, Karlových Varech a Liberci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám