Hlavní obsah

Lidé v Česku se nadále bojí uprchlíků i rozšíření islámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi českou veřejností stále přetrvávají obavy z uprchlíků, kteří by se mohli usadit v České republice. Ještě větší obavy mají lidé z možného rozšíření islámu. Plyne to z šetření agentury STEM, jehož výsledky byly zveřejněny v pondělí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Obavy české veřejnosti z uprchlíků

Článek

Jestliže strach z uprchlíků má 71 procent lidí, možného rozšíření islámu se v dominantně ateistické ČR obává dokonce 86 procent lidí.

Agentura připomněla, že nynější výsledky se neliší od šetření z roku 2015, kdy se Evropa potýkala s vrcholící migrační krizí.

„Naznačuje to, že obavy z uprchlíků i obecněji z migrace ze Středního Východu nevyplývají z naléhavosti situace a hlubší zkušenosti, ale mají spíše emotivní charakter, zračí strach z neznámého, potenciálního rizika,” uvedla agentura.

To, že se situace s uprchlíky v Evropské unii zlepšila, tvrdí nyní 31 procent lidí. Koncem roku 2016 to bylo pouze 15 procent dotázaných.

Migrační politiku vlády schvaluje většina Čechů

Politiku vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) vůči uprchlíkům považuje za správnou 67 procent lidí. V roce 2015 tento názor u kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zastávalo 62 procent lidí. Přesto 48 procent dotázaných tvrdí, že pro ně není vládní postoj srozumitelný

Pozici kabinetu oceňují více starší lidé, příznivci vládních stran, ale také stoupenci ODS, KSČM, Pirátů a KDU-ČSL.

Průzkum proběhl od 9. do 24. listopadu a zapojilo se do něj 1011 respondentů.

Anketa

Máte strach z uprchlíků, kteří by získali azyl v České republice?
Ano
88,8 %
Ne
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 134 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám