Hlavní obsah

Skandál kolem Babiše uvrhl Čechy do nejistoty, píší New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politického dění v České republice si v uplynulých dnech všímají i v zahraničních médiích. Demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi a hlasování o vyslovení nedůvěry vládě si povšiml i server amerického listu New York Times.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Z miliardáře se stal politik, který se dostal k moci využitím všeobecného zhnusení stávajícím systémem, který mnozí považovali za podjatý proti nim. A ještě než se ujal vlády, už se řešila kontroverze ohledně konfliktu zájmů spojená s jeho firmou, kterou provozuje desítky let,” představil čtenářům Babiše autor článku Marc Santora, jenž se v New York Times specializuje na střední a východní Evropu.

„Premiér a druhý nejbohatší muž České republiky Andrej Babiš byl dlouho přirovnáván k Donaldu Trumpovi kvůli své populistické politice, nabubřelému stylu a obřímu bohatství. Stejně tak je obklopen svými politickými protivníky, které obviňuje z toho, že jsou součástí společenství, jež se jej snaží zbavit moci,” píší NY Times.

„V pátek dosáhla tato napjatá situace nového maxima, když probíhalo hlasování o nedůvěře Babišově vládě. To se konalo už podruhé od chvíle, kdy se Babiš před více než rokem dostal k moci,” píše Santora s tím, že ačkoliv Babiš tuto výzvu ustál, všechny strany se shodují, že nastalá situace paralyzovala politiku země v klíčové chvíli, kdy populisté hrozí rozcupováním demokratického pokroku, který Česko zaznamenalo od pádu komunismu před 30 lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám