Hlavní obsah

Sestřičky jezdí pečovat o pacienty domů, radnice jim místo vděku odtahují auta

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní sestry, které poskytují domácí péči a dojíždějí za pacienty domů, musí ve velkých městech často řešit jeden nepříjemný problém, a tím je parkování. Volných míst je totiž v řadě městských částí jako šafránu a sestry s sebou musí často nosit vybavení, které přepravovat hromadnou dopravou nelze.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Praktičtí lékaři mají například v hlavním městě možnost zažádat si o speciální označení lékaře vykonávajícího návštěvní službu, ale pro pracovníky domácí zdravotní péče to dosud neplatí.

Jejich problémem se už ale zabývá ministerstvo zdravotnictví, které chce změnit zákon v jejich prospěch. „Například v Praze jsme nuceni vyjednávat s městskými částmi, které většinou tyto výjimky povolovat nechtějí,“ řekla Právu prezidentka Asociace domácí péče ČR Ludmila Kondelíková.

Bez auta to nejde

Upozornila, že pro sestry v domácí zdravotní péči je možnost pohodlného zaparkování před domem pacienta zásadní. „Velmi často dochází k odtažení auta, jsme nuceni řešit pokuty. Přitom je sestra časově limitována přesunem k dalšímu klientovi,“ popsala situaci Kondelíková. „Sestry převážejí auty potřebné pomůcky jako infuzní stojany, odsávačky, zdravotnický materiál a rovněž biologický materiál, který není možné přepravovat městskou hromadnou dopravou,“ dodala.

Možnost získání parkovacího oprávnění pro všechny zdravotníky, včetně poskytovatelů domácí péče, letos rozšířili například v Českých Budějovicích.

Problémem s parkováním se nedávno zabývala pracovní skupina pro koncepční řešení domácí péče, kterou nechal zřídit ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

„Ministerstvo zdravotnictví obratem uplatnilo připomínku k návrhu zákona ministerstva dopravy, která je nyní v meziresortním připomínkovém řízení, kterým se mění zákon o silniční dopravě a související právní předpisy. Výjimky pro parkování jsou obsaženy v zákoně o provozu na pozemních komunikacích, který zmíněný návrh také otevírá,“ napsala Právu mluvčí resortu zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Materiál za staré ceny

Poskytovatelé domácí péče s ministerstvem řeší i další nešvar, a to je naceňování zdravotnického materiálu, který je k výkonu jejich práce nezbytný. Pojišťovny jim totiž materiál doposud proplácejí podle kódů za ceny, které byly aktuální v roce 1997, a ceny vybavení – ať už jde o obvazy, náplasti, či infuze – od té doby notně vzrostly.

Staré ceníky navíc obsahují i pomůcky, které se dnes už vůbec nepoužívají, a naopak nové tam chybí, agentury je tak nemají jak proplatit. „Například na aplikaci infuzí dostaneme zhruba dvacet korun, ale současná celková cena materiálu je dnes okolo devadesáti korun. Rozdíl sedmdesáti korun jsme tedy nuceni uhradit z režie na provoz,“ řekla Právu Karin Kapitánová z agentury LUSI, která se domácí péčí zabývá.

Asociace domácí péče podle Kondelíkové už třikrát poslala ministerstvu návrh na změnu nacenění zdravotnického materiálu, naposledy v roce 2012, pokaždé neúspěšně. I tuto problematiku podle mluvčí Štěpanyové ministerstvo řeší. „Novela seznamu zdravotních výkonů je vydávána každý rok a zástupci segmentu domácí péče mohou navrhnout nové materiálové výkony na projednání pracovní skupiny k seznamu zdravotních výkonů. Pokud budou schváleny pracovní skupinou, mohou se promítnout do vyhlášky,“ napsala Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám