Hlavní obsah

Babiš podle většiny lidí rozděluje společnost, je ve střetu zájmů a ovlivňuje média

• Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš podle názoru většiny Čechů rozděluje společnost a je ve střetu zájmů. Vyplývá to z bleskového průzkumu, jehož výsledky v pátek publikovala agentura Median. Kladné body Babiš u lidí sbírá třeba za lepší výběr daní či za zlepšení ekonomické situace v zemi.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak hodnotí Češi Andreje Babiše

Článek

S názorem, že Babiš rozděluje společnost, vyjádřilo úplný nebo částečný souhlas 70 procent lidí, 22 procent lidí si myslí opak a zbývající uvedli, že to nedokáží posoudit.

To, že je jako politik a podnikatel je ve střetu zájmů, si myslí 69 procent respondentů, že ovlivňuje média 62 procent respondentů. O vlivu na média se u Babiše mluví především kvůli skupině Mafra. Ta je součástí koncernu Agrofert. Tu Babiš převedl do svěřeneckého fondu.

Lépe si premiér vedl u otázek, zda může za pokles politické kultury, to si myslí 42 procent lidí, či zda omezuje demokracii - to si myslí 37 procent dotázaných.

Kladné body Babiš sbíral za to, že se díky němu zlepšil výběr daní, s čímž souhlasí 62 procent respondentů, a že zlepšil ekonomickou situaci země, což si myslí 58 procent dotázaných.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak hodnotí Češi Andreje Babiše

Hůře si pak vedl v otázkách na nastartování státních investic či v otázce stability vládnutí. V těchto ohledech ho pozitivně ohodnotilo 48 procent, respektive 45 procent. Že omezil korupci si myslí 35 procent lidí, opačný názor zastává 50 procent respondentů, zbytek neví.

V průzkumu odpovídalo 1015 respondentů ve věku 18 nebo více let. Dotazováni byli 13. a 14.  listopadu, tedy po vypuknutí kauzy týkající se jeho syna.

Anketa

Rozděluje podle vás Andrej Babiš společnost?
Ano
41,9 %
Ne
57,9 %
Nevím
0,2 %
Celkem hlasovalo 25651 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám