Hlavní obsah

Průzkum: Vládní ANO a ČSSD by v říjnových volbách ztratily

• Aktualizováno

Volby do Sněmovny by v říjnu podle modelu Kantar CZ pro Českou televizi vyhrálo hnutí ANO s 27 procenty, od září však 2,5 procentního bodu ztratilo. Pokles postihl i sociální demokraty, kteří spadli na 5,5 procenta, což je jejich nové minimum. Model v neděli zveřejnila Česká televize (ČT) v pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v říjnu podle agentury Kantar TNS ve srovnání s výsledkem voleb

Článek

Piráti by podobně jako předminulý měsíc měli 16 procent, od loňských sněmovních voleb posílili o pět procentních bodů. Třetí ODS by měla 14 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v říjnu

Pokles postihl hnutí SPD s říjnovými 7,5 procenty, Starostové naopak posílili na sedm procent. Těsně za nimi by byli komunisté (6,5 procenta) a lidovci (šest procent), TOP 09 by obhájila místa ve Sněmovně s pětiprocentním ziskem.

Sněmovna podle říjnového průzkumu Kantar CZ
stranapočet mandátů
ANO70
Piráti35
ODS31
SPD15
STAN14
KSČM11
KDU-ČSL10
ČSSD8
TOP 096
přepočet na mandáty Právo

Ztráta ČSSD podle analytika Pavla Ranochy je zapříčiněna tím, že od sociálních demokratů začali odcházet k Pirátům nebo Starostům voliči nespokojení s jejich vládním angažmá a vnitrostranickými rozepřemi.

Průzkum provedla agentura zhruba rok po loňských sněmovnách volbách, tedy ve dnech od 6. do 26. října na reprezentativním vzorku 1200 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám