Hlavní obsah

Obrana chystá personální zemětřesení

Právo, Oldřich Danda

Už čtyři roky od schválení zákona o státní službě nepatří mezi českými úředníky konec roku k nejoblíbenějším ročním obdobím. Ministři totiž odevzdávají vládě návrh tzv. systematizace pracovních míst, při které mohou rušit odbory a celé sekce a s nimi i místa ředitelů a náměstků. Stejně tomu bude i v letošním roce.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ministerstvo obrany České republiky

Článek

Podle informací Práva se například na ministerstvu obrany letos chystají velké přesuny úředníků a také zrušení celé sekce legislativní a právní. „Jednotlivé agendy, třeba odbor pro právní zastupování nebo pro válečné veterány, se rozstrkají do jiných sekcí. Samotná sekce se zruší, a tím zanikne i funkce náměstka pro legislativu,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Náměstkyní pro legislativu je už čtyři roky Alena Netolická. Na dotaz Práva, zda získá na ministerstvu jiný post, nebo z resortu odejde, odpověděla: „To nebudu komentovat. Zeptejte se státního tajemníka.“

Ministerstvo důvody změn nechtělo zatím komentovat. „Návrh systematizace jsme odeslali, ale dokud ji neprojedná vláda, nebudeme ji komentovat,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Dále by mělo podle informací Práva dojít k přesunu asi 40 úředníků z odboru pro průmyslovou spolupráci, jenž je dnes v sekci vyzbrojování, kterou vede náměstek Daniel Koštoval.

Od Nového roku by měl odbor, kam spadá například obranný výzkum nebo zahraniční spolupráce, dostat pod své křídlo náměstek Jakub Landovský (ČSSD), který má na starosti sekci pro obrannou politiku a strategie. Kromě toho by mělo ministerstvo obrany od Nového roku zrušit 50 pracovních míst, která ale nejsou nikým obsazena.

Reklama

Výběr článků

Načítám