Hlavní obsah

V Liberci povládnou SLK s ANO a ODS. V čele bude Zámečník

• Aktualizováno
Právo, Michael Polák

Liberec v následujících čtyřech letech povedou politici z hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK), ANO 2011 a ODS. Předsedové jejich zastupitelských klubů podepsali ve středu odpoledne koaliční smlouvu. Ta je vyústěním předchozí dohody o společném postupu, kterou zástupci těchto tří stran uzavřeli už minulý týden v pondělí.

Foto: Michael Polák, Právo

Zástupci nové radniční koalice v Liberci podepisují koaliční smlouvu. Zleva Jiří Němeček (ANO 2011), budoucí primátor města Jaroslav Zámečník, Jan Berki (oba SLK) a Petr Židek (ODS).

Článek

Trojkoalice v této podobě vznikla i přes to, že hnutí ANO původně odmítlo spolupracovat s ODS. Nakonec svůj postoj přehodnotilo. Naopak hnutí LOL - Liberec otevřený lidem, s nímž vítězní Starostové od počátku také jednali, společnou koalici s ODS odmítlo a zůstane v opozici.

„Od počátku jsme chtěli širší koalici. Předchozí čtyři roky v Liberci byly ve znamení hádek a rozporů a podíl na tom měla i slabá koalice dvou partnerů. I přes různá prohlášení se nám nakonec podařilo domluvit alespoň trojkoalici,“ řekl lídr vítězného hnutí SLK Jaroslav Zámečník, kterého nová koalice navrhne na post primátora.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Liberci

Domluvená koalice bude mít v 39členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 31 mandátů. V opozici bude jen šest zastupitelů ze Změny pro Liberec a dva z hnutí LOL. Ve volbách v Liberci totiž uspělo pouze pět uskupení, například ČSSD nebo KSČM se do zastupitelstva vůbec nedostaly.

Rada města bude mít 11 členů (dosud jich měla devět) - pět za SLK, čtyři za ANO a dva za ODS. V nejužším vedení města by kromě Zámečníka coby primátora měli působit ještě Jiří Němeček (ANO 2011) jako statutární náměstek primátora a Jiří Šolc, Ivan Langr (oba SLK) a Zbyněk Karban (ANO 2011) jako náměstci primátora.

„My, kteří zasedneme v radě města, jsme se už v minulých dnech několikrát sešli, abychom se lépe poznali a věděli, jak nám bude rada lidsky i pracovně sedět. I díky tomu nemáme obavy, že by to skřípalo,“ doplnil Jaroslav Zámečník.

S podobnými pocity vstupuje do koalice i ANO 2011, potvrdil liberecký lídr hnutí Jiří Němeček. „Povolební vyjednávání jsem zažil poprvé v životě a musím říct, že bylo velmi korektní. Nestalo se, že bychom se někdy rozešli s tím, že něco nemá řešení. A v řadě našich představ nám naši koaliční partneři vyšli vstříc,“ dodal Němeček.

Koaliční smlouva má osm stran. Do 14 dnů by mělo vzniknout i programové prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám