Hlavní obsah

V Ralsku našli mrtvou vlčici. Zabilo ji zřejmě divoké prase

– Ralsko
Právo, Michal Polák

Mrtvé tělo mladé vlčice našli lesníci v lesích bývalého vojenského újezdu Ralsko na Českolipsku, nedaleko obce Hradčany. Podle ochránců přírody se zdá, že vlčice zahynula po souboji s jiným zvířetem, pravděpodobně divokým prasetem.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlk s kořistí v polském národním parku Stolové hory nedaleko ČeskaVideo: AOPK ČR

 
Článek

„Nasvědčují tomu stopy v okolí,“ uvedla Karolína Šůlová, mluvčí státní Agentury ochrany přírody a krajiny.

Příčinu smrti i to, zda jde skutečně o vlčici, a ne křížence psa, má ještě potvrdit pitva i genetická analýza.

„Na výsledky pitvy netrpělivě čekáme. Pokud došlo skutečně k zápasu s divokým prasetem, je to další jasný důkaz, že vlci ve zdejší krajině plní svou funkci a prasata loví,“ řekl Ladislav Pořízek, ředitel Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, která do Ralska také zasahuje. „Přítomnost vlků pomáhá zlepšit stav zdejších lesů. Jejich kořistí je i vysoká zvěř, která působí nemalé škody zemědělcům a brání přirozené obnově lesa, protože okusuje mladé stromky,“ dodal Pořízek.

To, že prasata divoká jsou běžnou součástí vlčího jídelníčku, dokládají podle ochránců přírody náhodné fotografie vlka nesoucího sele i video, které pořídila fotopast v polských Stolových horách. „Ne vždy je ale vlk v těchto střetech vítězem,“ upozornila Šůlová.

Foto: AOPK ČR

Mládě vlka zachycené fotopastí v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj.

Nejde o prvního mrtvého vlka na území CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Před třemi lety bylo tělo zabité vlčice nalezeno nedaleko Brenné u Zákup na Českolipsku. Tímto případem se zabývala i policie, neboť bylo zřejmé, že vlčice byla upytlačena, zastřelena, ale ponechána na místě. Pachatele se najít nepodařilo. Genetická analýza pak odhalila, že vlčice nebyla součástí smečky, která se předtím v Máchově kraji usadila.

Foto: AOPK ČR

Mrtvá vlčice, nalezená v roce 2015 u Brenné na Zákupsku. Nezemřela přirozenou smrtí, někdo ji zastřelil a ponechal na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám