Hlavní obsah

Dálnice D11 u Prahy je rozšířena, na další pruh si ale řidiči počkají roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování z Prahy směrem na Hradec králové po dálnici D11 je za Prahou na nejvytíženějším úseku mezi sjezdem z Prahy a exitem na Jirny komfortnější. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v noci na pátek otevřelo opravovaný úsek, který se dočkal opravy povrchu i rozšíření, které umožní vedení dopravy ve třech pruzích. Těch se však řidiči dočkají nejdříve za tři roky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Oprava je stavebně dokončena a během víkendu zmizí i dopravní omezení směrem do Prahy,” uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Využití tří pruhů ale bude možné až po dodatečných úpravách, které si vyžádají i novou studii vlivu na životní prostředí. Jde o odvod kanalizačních vod a vytvoření dodatečných protihlukových stěn.

Podle Rýdla by se rozšíření mohlo začít využívat v letech 2021 až 2022.

Než k tomu dojde, bude stejně opraven a rozšířen i směr do Prahy. Jeho modernizace začne příští rok na jaře.

Dojde opět na opravu povrchů, výměnu kanalizace, svodidel a vybudování nových protihlukových stěn. Součástí stavby bude i rekonstrukce křižovatek spojujících dálnici s Pražským okruhem.

„Modernizace v druhém směru a tím i dokončení celého úseku by mělo skončit příští rok v září,” uvedla mluvčí stavební společnosti Skanska Tereza Mitošinková.

Vizionářské plány

Do budoucna připravuje ŘSD zvýšení kapacity D11 na tři pruhy v každém směru až do Poděbrad. Na tři pruhy by se měly rozšířit i dálnice D10 v úseku mezi Prahou a Mladou Boleslaví, D8 k Nové Vsi, D7 do Kladna a D5 do Berouna. Před dokončením je zkapacitnění D1 u Brna.

Vedle pokračující modernizace D11 čeká ŘSD v příštím roce poslední etapa oprav na D8, spočívající v demolici mostu u Zdib a zejména pokračující modernizace D1, kde poběží oprava mezi 12. a 9. kilometrem do Prahy a celkem by se mělo začít nebo pokračovat v modernizaci zbývajících pěti úseků. Modernizovaných je v současnosti 90 z necelých 200 km dálnice. Dokončena by měla být do konce roku 2021.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám