Hlavní obsah

Přesuňme 23 úřadů z Prahy do regionů, navrhuje STAN

Novinky, Renáta Bohuslavová

Hnutí STAN chce přesunout 23 úřadů z Prahy do jiných měst, například do Plzně, Ústí nad Labem nebo Hradce Králové. Má to podle nich ulevit metropoli a pomoci ke vzniku až pěti tisíc pracovních míst v regionech. V rámci návrhu zákona by se mohl přesunout třeba Český statistický úřad, Nejvyšší kontrolní úřad nebo Generální finanční ředitelství.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva předseda hnutí STAN Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu Jan Farský a první místopředseda Vít Rakušan.

Článek

„Mezi Prahou a zbytkem republiky je obrovský rozdíl, který se stále zvyšuje. Tento trend je potřeba v zájmu celé země zastavit, ještě lépe obrátit,“ uvedl předseda poslanců STAN Jan Farský.

Nůžky se podle něj rozevírají v oblastech vysokoškolského vzdělání, mzdách i ve kvalitě a dostupnosti služeb. Zákon chtějí předložit do Sněmovny co nejdříve.

Starostové proto navrhují přesunout 23 úřadů z Prahy do jiných krajských měst. Do Zlína by chtěli přesunout Českou školní inspekci nebo Český telekomunikační úřad. Český statistický úřad by podle nich nově mohl být v Plzni a Státní ústav pro kontrolu léčiv v Hradci Králové, stejně jako Grantová agentura. Generální finanční ředitelství by přesunuli do Jihlavy a na Nejvyšší kontrolní úřad by se jezdilo do Olomouce.

Do Ústí nad Labem by pak jezdili zaměstnanci Ústavu pro studium totalitních režimů a v Ostravě by byl Český báňský úřad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců STAN Jan Farský

Od přemístění orgánů si starostové slibují zvýšení rozmanitosti trhu práce nebo snížení sociálních i kulturních rozdílů napříč Českem. Nově vzniklé volné prostory by se poté mohly využívat třeba k bydlení.

O přemístění úřadů se podle nich debatuje dlouhodobě. Připomínají i návrh premiéra Andreje Babiše vytvořit v Praze jednu vládní čtvrť. [celá zpráva]

Toto je podle Jana Farského naopak opačná cesta proti centralizaci státní správy.

Počítá se s neochotou úředníků

Starostové se podle svých slov inspirovali v Estonsku. Zákon, se kterým přicházejí, by podle nich do regionů přinesl 2,7 miliardy korun, což jsou peníze, které by tam utratili zaměstnanci zmiňovaných úřadů.

Zákon by měl být účinný až pět let po jeho vyhlášení ve sbírce zákonů, jelikož předkladatelé počítají s neochotou zaměstnanců se stěhovat. Zároveň ale spoléhají na zlepšující se proces digitalizace.

Anketa

Byli byste pro přesun některých úřadů z Prahy do regionů?
Ano
63,2 %
Ne
28,1 %
Je mi to jedno
8,7 %
Celkem hlasovalo 57 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám