Hlavní obsah

Vojákovi zraněnému v Afghánistánu hrozí ochrnutí. Chystá se jeho převoz do Česka

Voják, který byl minulý týden zraněn při útoku v Afghánistánu, bude do vlasti převezen do konce týdne. Domů jej přepraví armádní speciál, uvedla v pondělí mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Muž byl těžce zraněn a absolvoval již dvě operace.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci v Afghánistánu (ilustrační snímek)

Článek

Atentátník zaútočil na kolonu koaličních vozidel minulý týden ve středu civilním automobilem naplněným podomácku vyrobenou výbušninou. Zraněno bylo pět českých vojáků, jeden z nich vážně. Další vyvázl z incidentu bez zranění. [celá zpráva]

Těžce zraněný byl v Afghánistánu dvakrát operován. Podle vedení armády mu hrozí kvůli poraněnému obratli nehybnost končetin.

Dvořáková v pondělí řekla, že jeho zdravotní stav umožní přepravu zpět do Česka. Uskutečnit by se měla koncem týdne, dodala. Armáda pro něj pošle svůj letoun, který je možné uzpůsobit k převozu zraněných.

350 vojáků

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace. Právě při jedné z hlídek byli vojáci ve středu zraněni.

Od dubna okolí Bagrámu hlídá 10. strážní rota, tvořená především příslušníky 42. mechanizovaného praporu Svatováclavského z Tábora. Jejich úkol v těchto dnech končí a nahrazují je vojáci 11. strážní roty, kterou tvoří hlavně vojáci 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.

Reklama

Související témata:

Související články

Útok na české vojáky nebyl reakcí na odplatu

Útok na českou patrolu v Afghánistánu, při kterém bylo zraněno pět vojáků, pravděpodobně nebyl odplatou za to, že prostějovští vojáci zabili jednoho ze strůjců...

Výběr článků

Načítám