Hlavní obsah

Medvěd se chová nezvykle, Zlínský kraj ho chce nechat odstřelit

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Jiří Růžička

Medvěd, který se v poslední době volně potuluje po Zlínském kraji, by měl být odstřelen. V pondělí to uvedl zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) s tím, že zvíře není plaché a chová se nezvykle. Medvěd v sobotu zabil další ovce. V pondělí byl spatřen nedaleko obecního úřadu na kraji obce Rajnochovice na Kroměřížsku.

Medvěd na ZlínskuVideo: Facebook Zpravodajství FTV Prima

 
Článek

Medvěd již zabil dvě desítky ovcí, ale i kozy. Člověka zatím nenapadl, ale mohl by být nebezpečný. Přes noc je zvíře schopné urazit až dvacet kilometrů. Vyhovuje mu bohatá úroda ovoce, lidé ho například viděli, jak si setřepává zralé švestky.

Čunek chce na medvěda s termovizí

Podle ochránců přírody jde asi o čtyřletého medvěda, který se ve Zlínském kraji pohybuje od září a předzásobuje se na zimu. Zlínský kraj nejprve pověřil odchytem medvěda čtyři obce na Vsetínsku, a to Oznici, Bystřičku, Jarcovou a Jablůnku. Ve čtvrtek nastražili ochránci přírody spolu s obcemi na medvěda past, do které ho měla nalákat jablka a med. Jenže medvěd cestuje krajem, pasti se zatím vyhnul, a i kdyby se ho podařilo odchytit, byl by problém ho někam umístit.

Pokud napadá a zabíjí ovce, nedělá to kvůli obživě
hejtman Jiří Čunek na základě rozboru medvědova trusu

„Požádáme o to, abychom mohli medvěda chytat nejen na území obcí, ale i zároveň odstřelit na celém území kraje,“ uvedl hejtman Čunek. Podle jeho slov by se na odstřelu mohla podílet policie, která by mohla zvíře vyhledat pomocí termovize. O odstřel samotný by se podle hejtmana měli postarat myslivci.

Povolení k odstřelu by měl vydat během několika dnů odbor životního prostředí zlínského krajského úřadu, vyřízeno by podle Čunka mohlo být za několik dní.

„Máme k dispozici rozbory trusu medvěda. Ten obsahuje zbytky bukvic, žaludů a podobně, ale neobsahuje maso. Takže pokud napadá a zabíjí ovce, nedělá to kvůli obživě. Tak by se mohlo stát, že by napadl i člověka a došlo by k neštěstí,“ uvedl hejtman Čunek.

Odchyt může trvat týdny

Ochránci přírody společně se starosty do terénu minulý týden ve čtvrtek nainstalovali odchytovou klec. Medvěda do ní lákají na pytel s jablky politými medem. Již při instalaci uvedli, že odchyt může trvat i týdny.

Pokud se podaří medvěda odchytit, pokusí se ochránci přírody vyjednat s některou ze zoologických zahrad, aby se zvířete ujala. Vypuštění medvěda do přírody na jiném místě podle nich není reálné. Variantou je zvíře uspat narkotizační střelou, jeho odstřel a usmrcení je až krajní variantou.

Oznámení kraje ekologové akceptují

„Ten medvěd se chová naprosto nepřirozeně. Jestli mu zatím stačily zralé trnky a další ovoce, a útočí na ovce, pak může být otázka času a náhody, kdy zaútočí na člověka. Není normální, když je medvěda vidět za světla v blízkosti vesnic. Nečekal bych s odstřelem, bohužel, ale to nebezpečí tady je,“ řekl ekolog a myslivec Ivan Mařák.

„Rozhodnutí akceptujeme, chápeme, že dělá škody, ale myslím si, že se mělo udělat více pro odchyt, přece jen je to vysoce ohrožený druh,“ uvedl Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha. „Jedna past na tak velkém území nic neřeší, to je úplně zbytečné,“ oponoval Mařák.

Na Slovensku je medvědů 1200

Mladý, asi čtyřletý medvěd se ve Zlínském kraji pohybuje od září, k lidským obydlím ho přilákala dobrá úroda ovoce, potřebuje se vykrmit před zimou. „Zdejší prostředí mu nahrává. Má nachystané úly, kolikrát nezabezpečená hospodářská zvířata. Je hodně ovoce, opuštěných sadů, je zde roztroušená zástavba,” řekl již dříve František Šulgan z AOPK ČR.

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se v pondělí ráno zaměřil u Doubrav na Zlínsku na popadané trnky.

Medvědi se v česko-slovenském pohraničí vyskytují běžně. Druhý medvěd žije podle odborníků u Velkých Karlovic na Vsetínsku, je však schovaný v lese. Na Slovensku je podle odhadů nyní asi 1200 medvědů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám