Hlavní obsah

V Hradci Králové se dohodly ANO, ODS a Změna se zelenými, primátorem bude nestraník

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo,

V Hradci Králové se v úterý večer zástupci vítězného hnutí ANO dohodli na koalici s občanskými demokraty a Změnou se Stranou zelených. Společně podepsali předkoaliční smlouvu. Primátorem se stane nestraník Alexandr Hrabálek (za ODS). Koalice v tomto složení by disponovala těsnou většinou 19 křesel v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zleva: Poslanec Jiří Mašek, Monika Štayrová (oba ANO), Václav Řehoř (ODS), Martin Hanousek (Strana zelených), Alexandr Hrabálek (bezp. za ODS) a Adam Záruba (Změna) po podpisu předkoaliční smlouvy.

Článek

„Podepsali jsme předkoaliční smlouvu, a to na základě základních programových průniků, které nyní budou rozpracovávány v jednotlivých expertních skupinách s tím, že jsme dále ochotni jednat s dalšími demokratickými subjekty o přistoupení k této potenciální koalici,“ potvrdil ve společném prohlášení krajský radní Václav Řehoř (ODS).

Foto: David Ryneš, Novinky

Koalice v Hradci Králové

I přes vítězství nebyla povolební vyjednávání v krajském městě jednoduché. Kromě vítězného ANO totiž začal o vytvoření městské vlády také Hradecké demokratický klub primátora Zdeňka Finka. Brzy se vykrystalizovaly dvě možné varianty. Jedna ANO, ODS a Změna se zelenými, druhá tvořená HDK, Piráty, Koalicí pro Hradec (lidovci) a ODS.

Jazýčkem na vahách se tak stali občanští demokraté. I proto jim brzy ANO nabídlo post primátora. ODS nyní na funkci primátora nominovala nestraníka profesora Alexandra Hrabálka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Hradci Králové

„Nelituji toho, že jsem ustoupila z pozice kandidátky na primátorku. Domnívám se, že to bylo velké gesto, ale výsledkem je uzavření předkoaliční smlouvy,“ uvedla lídryně hnutí ANO Monika Štayrová.

„S výsledkem jsme spokojeni a myslím, že je to dobrý základ pro budoucí koalici,“ podpořil ji poslanec Jiří Mašek (ANO) s tím, že o obsazení postů náměstků primátora či rozdělení míst v městské radě dosud nejednali. „Předpokládáme, že o tom budeme jednat v příštím týdnu,“ dodal.

V Hradci Králové zvítězilo v komunálních volbách hnutí ANO, které drží celkem 11 míst v 37členném zastupitelstvu. Až za ním se 7 mandáty skončil dosud vládnoucí Hradecký demokratický klub. Třetí ODS má pět zastupitelů, stejně jako čtvrtí Piráti. Tři zastupitele má na pátém místě Změna pro Hradec a Zelení, Koalice pro Hradec (lidovci) a KSČM.

Do zastupitelstva se naopak nedostala TOP 09 ani sociální sociální demokraté, kteří v minulém období byli součástí koalice. V zastupitelstvu měli čtyři členy, tentokrát dostali jen tři procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám