Hlavní obsah

Kubera předsedou Senátu? Logická volba, tvrdí šéf ODS Fiala

Právo, Jan Martinek

Podle šéfa ODS Petra Fialy, by se předsedou Senátu mohl stát Jaroslav Kubera, bylo by to podle něj logické, jak řekl v rozhovoru pro deník Právo. Co se týče senátního klubu, ODS vyjednává s některými senátory, Fiala je ale nechtěl jmenovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Pane předsedo ODS, senátní volby vaše strana vyhrála, není ale jisté, zda budete mít nejsilnější klub. Posílí vás někteří nezávislí senátoři, se kterými jednáte?

Pro nás je důležité, že jsme splnili politický cíl, a to je mít v Senátu silné osobnosti a vytvářet protiklad vůči polokomunistické vládní většině ve Sněmovně. Naprosto jasně jsme vyhráli volby a Senát bude moci výrazněji plnit svou funkci: kontrolovat legislativní proces a vracet zákony, které zvyšují byrokracii a komplikují život aktivním lidem.

Jestli budeme nebo nebudeme mít nejsilnější klub, uvidíme v následujících dnech. O nikoho se nepřetahujeme, ale jednáme s některými senátory, které k nám pojí programová blízkost.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 2. kola volby senátora – obvod č. 32 – Teplice

Kteří to jsou? Padlo jméno Pavla Fischera.

Nebudu uvádět jména. Ale nevedeme soutěž, koho přetáhneme.

Spekuluje se, že by Fischer vstoupil do klubu ODS a vy byste jej podpořili v příští prezidentské volbě.

Taková jednání se nevedou. S panem Fischerem jsme se setkali a v řadě věcí má postoj blízký konzervativním hodnotám, které ODS prosazuje. Hovoříme s ním, ale jak intenzivní bude naše spolupráce, se teprve uvidí.

S čím půjdete na jednání se STAN, TOP 09 a KDU-­ČSL o vedení Senátu?

Na schůzce jsme se domluvili už před druhým kolem voleb. Bude to schůzka o uspořádání Senátu, my jsme ji neiniciovali. Budeme se bavit o tom, jak v Senátu dál.

Je tradice, že nejsilnější klub má předsedu horní komory, a podle síly klubů se odvíjí uspořádání vedení.

Byl by podle vás Jaroslav Kubera ideálním předsedou Senátu?

Pokud budeme mít dostatečnou sílu, budeme prosazovat Jaroslava Kuberu, je to logická volba, která odráží vůli senátního klubu. Je to velmi zkušený politik a senátor.

Mluvíte o tom, že v Senátu vytvoříte protiváhu vládě. Zrovna Kubera ale hovořil o tom, že by Senát měl vracet jen ty zákony, ve kterých je chyba, nebo jsou špatně napsané.

Senát vrací zákony, se kterými nesouhlasí, to je správné. Určitě je to páka, v tom je u nás naprostá shoda. Nechceme ale za každou cenu dělat politiku proti někomu, ale podle našeho programu. ODS jako nejsilnější alternativa bude důsledně připomínat vládě, že je potřeba pracovat na tom, aby se lidé měli lépe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám