Hlavní obsah

Podmínky Svatopluku jsou prý nezákonné

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřitelský výbor zkrachovalé společnosti H-System odmítl jako nezákonné podmínky, které si klade Stavební bytové družstvo (SBD) Svatopluk. Dospěl k tomu na svém čtvrtečním zasedání. Jednání s jeho zástupci proto nyní zastavil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Domy v Horoměřicích, které si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí. (Ilustrační foto)

Článek

Nelíbilo se mu, že družstvo požadovalo, aby jeden ze dvou jím navržených znalců ocenil osm bytových domů v Horoměřicích u Prahy podle cen daných v roce 2010. Ceny bytů navíc měly být sníženy kvůli tomu, že jsou za léta užívání opotřebované.

Svatopluk se prý také dožadoval toho, aby byty mohly být prodané pouze jemu.

To šéf pětičlenného výboru Petr Pavel včera pro Právo označil za snahu o tunelování konkurzní podstaty a poškození tisícovky dalších klientů H-Systemu, kteří čekají na alespoň částečné vyrovnání z prodeje horoměřických domů. „Návrhy Svatopluku na způsob výběru znalce a stanovení ceny majetku jsou protizákonné,“ konstatoval věřitelský výbor v prohlášení, které má Právo k dispozici.

„Hovoříme tu o možném riziku stíhání,“ poznamenal Pavel, který je zároveň zástupce největšího věřitele H-Systemu, společnosti Gomanold. Ta vůči již dvacet let zkrachovalé firmě uplatňuje pohledávku více než jednu miliardu korun. Svatopluk zastupuje zhruba 650 klientů H-Systemu s pohledávkou přesahující 450 miliónů korun.

„Dokonce by tímto byli ze strany SBD Svatopluk znevýhodněni jeho vlastní členové z Velkých Přílep, kteří vždy respektovali zákonná pravidla a uhradili tržní cenu svých domů platnou v době jejich koupě,“ upozornil výbor.

Nedodrželi dohodu z Hrzánského paláce?

Pavel a další čtyři zástupci věřitelů tvrdí, že Svatopluk nedodržel podmínky dohodnuté mezi oběma stranami na konci července v Hrzánském paláci za účasti premiéra Andreje Babiše (ANO). Tehdejší domluva zněla, že jak věřitelský výbor, tak Svatopluk navrhnou možné znalce, kteří by udělali odhad na kupní cenu bytových domů v Horoměřicích.

Společně pak vyberou jednoho z nich a také určí rok, ke kterému by se měly nemovitosti ocenit. Jenže z toho nyní zatím sešlo.

„Svatopluk nám napsal: ‚Tady navrhujeme dva znalce a vy si z nich vyberte, a vy žádného navrhovat nesmíte‘. Jenže taková dohoda nebyla. Proto jsme nyní ukončili s SBD Svatopluk jednání,“ podotkl Pavel.

Doplnil, že teď je na zástupcích družstva, aby přišli s jiným, zákonným návrhem, který vychází z původní domluvy z Hrzánského paláce.

Svatopluk: Chceme se dohodnout

Mluvčí Svatopluku Martin Junek je z vývoje překvapený. V pátek pro Právo odmítl, že by jejich podmínky byly takto striktní.

„Na znalcích navržených našimi právníky nebazírujeme. Jsme úplně normální lidi, jsme připraveni dál jednat a dohodnout se,“ řekl Junek.

V prohlášení výbor také uvedl, že do budoucna není vyloučený žádný kupující, tedy ani stávající uživatelé bytů, kteří je často dostavěli ze svého.

„Míček je nyní na jejich straně. Dále vyčkáme, jak rozhodne ve věci Ústavní soud. Nikoho vystěhovávat nebudeme, to ani nikdo nechtěl, i když je tam jejich pobyt i podle mínění Nejvyššího soudu neoprávněný,“ nastínil další dění Pavel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám