Hlavní obsah

V Budějovicích se rýsuje koalice ANO s ODS a hnutím Občané pro Budějovice

– České Budějovice
Právo, Pavel Orholz

Po prvních schůzkách se v Českých Budějovicích se rýsuje koalice tří nejsilnějších stran z víkendových voleb. Vítězné ANO zúžilo jednání na dvě uskupení a zkouší se dohodnout s hnutím Občané pro Budějovice (HOPB) a ODS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Českých Budějovicích

Článek

„Dnes ráno jsme se radili o variantách koalice a v tuhle chvíli preferujeme tu s HOPB a ODS. Je to možná varianta a nám přijde, že nejlépe odráží výsledek voleb,“ sdělil Právu ve středu primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO). Koalice ANO, HOPB a ODS by měla v 45členém zastupitelstvu pohodlnou většinu 29 hlasů.

Rezervovaněji přistupuje k této koalici dvojka na kandidátce HOPB Ivo Moravec. „Zatím máme jen toto prohlášení. My to bereme na vědomí, ale jednáme dál se všemi kromě komunistů,“ konstatoval Moravec.

Lídr jihočeské ODS Martin Kuba připustil, že tato koalice by byla výhodná z hlediska síly hlasů. „V tuto chvíli však bude záležet na dalších jednáních a programových shodách. Zatím jsou možná i jiná koaliční řešení,“ upozornil Kuba. Na čtvrtém místě skončili ve volbách v Českých Budějovicích Piráti a dále pak KSČM, SNK – Čisté Budějovice a Společně pro České Budějovice LidovciTOP 09.

Podle výsledků voleb se tak nabízí také například varianta ANO, HOPB, STAN – Čisté Budějovice a Společně pro České Budějovice lidovci – TOP 09. Piráti by podle svých vyjádření preferovali koalici poměrného zastoupení bez KSČM a ODS. V krajním případě by mohly strany vítěze i vyšachovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám