Hlavní obsah

Poslanci vyřadili čínskou medicínu ze zákona, rozebírali i urinoterapii

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Poslanci vyřadili terapeuty a specialisty čínské medicíny ze zákona o nelékařských pracovnících. Schválili tak novelu, která přišla ze Senátu. Debata kolem změny zákona se rozproudila především o tzv. nelékařských procedurách, jako je urinoterapie, akupunktura a právě i čínská medicína. Tyto procedury by nově měl zaštítit zákon o léčitelství, na který se zatím čeká.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Poslanci se shodli, že čínské léčitelství by nemělo být vyučováno na českých vysokých školách. Ty podle nich nejsou na takovou výuku připravené.

„Zákon je nerealizovatelný. Na lékařských fakultách nelze učit tradiční čínskou medicínu,” hájil vyškrtnutí ze zákona Vlastimil Válek z TOP 09.

Shoda mezi poslanci panovala napříč kluby. Celkem ho podpořilo 135 poslanců. „Je jedině dobře, že to bude vyňato. Není to jediný způsob alternativní medicíny. Je to trochu obchod s neštěstím a bylo by to ohrožení našich pacientů,” uvedla poslankyně za ANO Věra Adámková.

Urinoterapie, léčitelství i akupunktura čekají na zákon

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ale v žádném případě vyškrtnutí této alternativní procedury neznamená její zánik.

„Schválení této senátní novely zákona neznamená, že tradiční čínská medicína bude na území ČR zakázána. Toto se týká vzdělávání,” doplnil na jednání Sněmovny ministr Vojtěch.

Ministerstvo by nově mělo připravit tzv. zákon o léčitelství, který by nastavil podmínky pro alternativní druhy medicíny, jako je čínská medicína, urinoterapie nebo akupunktura. Piráti ministra kritizovali za to, že zákon slíbil předložit již před třemi měsíci.

Změny pro zahraniční lékaře i záchranáře

Společně s vynětím čínského léčitelství došlo i k dalším změnám v zákoně. Například zahraniční lékaři se budou nově moci pokusit o složení aprobační zkoušky pro praxi v ČR nejvýše čtyřikrát, rozložit by si ji ale mohli do dvou dnů.

Dolní komora schválila také návrh, aby roční nemocniční praxi jako podmínku pro nové zdravotnické záchranáře nemuseli absolvovat řidiči záchranných vozů, kteří vykonávají tuto práci nejméně pět let. Podobně by měly být upraveny rekvalifikace zdravotních sester na zdravotně-sociální pracovnice nebo požadavky na dětské sestry, klinické logopedy či psychology ve zdravotnictví.

Poslanec ANO Jiří Mašek prosadil, aby si stanice protialkoholní a protitoxikomanické záchytné služby mohly najmout odborné lékaře z jiných zařízení. 

Reklama

Výběr článků

Načítám