Hlavní obsah

Voda pro Prahu a okolí bude čistší

Právo, Radek Plavecký

Pitná voda pro Prahu a další města a obce středních Čech a Vysočiny bude čistší. Prozatím se příliš nedaří v úpravnách vod zachycovat některé chemické látky. Jde například o pesticidy, jimiž se ošetřují pole, nebo léčiva, která lidé vylučují, nebo dokonce vyhazují do odpadů. To by se mělo změnit.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Součástí úpravny jsou i akvária s pstruhy, kteří střeží čistotu vody.

Článek

V úpravně vody Želivka začne co nevidět výstavba nové haly, v níž budou zbrusu nové technologie a voda se bude filtrovat přes granulované aktivní uhlí (GAU). „Prozatím se voda čistí přes písek. V nové hale budou vany, kde se bude voda filtrovat přes aktivní uhlí, které má specifický povrch a dokáže zachytit léčiva i pesticidy,“ potvrdil Právu předseda představenstva Úpravny vody Želivka Mark Rieder. „Na chuti to lidé nepoznají, na chuť má vliv hlavně kvalita potrubí, ale rozhodně bude voda čistší, kvalitnější,“ doplnil Rieder.

Obdobnou úpravu vody používají například vodárny v Plzni nebo v Českých Budějovicích, ale tady se poprvé využije aktivní uhlí v takovém rozsahu. Želivka je totiž největší úpravnou vody v republice. Pitnou vodu odtud bere asi 1,3 miliónu lidí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vodní nádrž Švihov. Odtud se čerpá voda do úpravny Želivka a pak směřuje hlavně do Prahy.

Kromě domácností v hlavním městě jsou to i lidé z Pelhřimova či Humpolce, Vlašimi, Benešova, Říčan, Davle nebo Berouna. Každou vteřinu odtud odteče průměrně 3500 litrů pitné vody.

Z Želivky do Prahy za tři hodiny

„Letos v létě, kdy bylo veliké sucho, byla spotřeba vyšší a průtok byl 4500 litrů za vteřinu. Odtud vede přivaděč dlouhý 52 kilometrů do vodojemů u Jesenice. Voda tam doteče samospádem. Vodojemy mají objem 200 tisíc metrů krychlových, což je zásoba vody pro Prahu asi na 20 hodin,“ ilustroval Mark Rieder obrovské množství vody, které se musí na Želivce čistit. Podle pracovníků zdejší úpravny celý proces čištění od načerpání z vodní nádrže Švihov až po odtok do potrubí směřujícího k Praze trvá asi tři hodiny.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Úpravna vody Želivka. Odtud putuje voda do Prahy a okolí.

„V zimě bývá voda v nádrži tak čistá, že skoro není potřeba ji upravovat. Naopak nejhorší kvalita bývá na jaře a na podzim,“ uvedl pracovník vodárny. Kvalitu vody na Želivce monitorují pstruzi, kteří plavou ve zdejších akváriích. Ti by jako první signalizovali, že je něco v nepořádku. Pak voda projde chemickou úpravou, kdy se do ní přidají látky, díky nimž se vysrážejí nečistoty. Poté následují pískové filtry, voda se dezinfikuje ozónem a na závěr se před cestou do domácností chlóruje.

Nové čištění přes aktivní uhlí se vsune před chlórování. Technologie má být hotová do června 2022. Celkové náklady na halu a zařízení jsou téměř 1,2 miliardy korun, z toho 750 miliónů bude evropská dotace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám