Hlavní obsah

Zeman věnoval nevyužité peníze z kampaně Fondu ohrožených dětí

Prezident Miloš Zeman v pondělí symbolicky předal Fondu ohrožených dětí, který provozuje tzv. klokánky, 2,3 miliónu korun. Jde o polovinu sumy, kterou mu poslali dárci na kampaň před prezidentskými volbami, kterou podle svých slov nevedl. Druhou část sumy dá nadaci své choti. Převod nevyčerpaných prostředků na charitu přikazuje zákon.

Foto: Milan Malíček, Právo

Děti z dětského domova předávají prezidentovi dar

Článek

Zeman řekl, že mu na volebním účtu zbylo 4,6 miliónu korun. „Rozdělil jsem tuto částku na dvě poloviny, ale ujišťuji vás, že se obě poloviny dostanou dětem,” řekl prezident. První dostanou klokánky, druhou jeho žena, která je podle Zemana mimo jiné použije na dotace na pořízení automobilů pro postižené děti.

Zeman poznamenal, že pomoc klokánkům nemůže být redukována jen na jeho dary, ale měla by být systematická. Podotkl, že bývalá ministryně sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) zřídila pracovní skupinu na pomoc ohroženým dětem. Předseda FOD Jan Vaněk Zemanovi řekl, že nová ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) tuto skupinu zrušila. To prezidenta překvapilo.

Ministerstvo v reakci na to uvedlo, že zrušená skupina se sešla jen jednou.

Tisíce haléřových darů

Zemanovi na volební účet poslali peníze především velcí dárci. Dva milióny korun dostal od firmy DAKO-CZ, která patří do holdingu Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada. Milión korun mu darovala firma Composite Components, za kterou stojí Petr Rusek, jenž mimo jiné působí jako předseda představenstva firmy Tatra Trucks. I tato firma patří do Czechoslovak Group. Dalších 900 000 korun Zemanovi daroval Jan Nekola. Na kampaň dostal peníze i od řady drobných dárců. Na účet Zemanovi přišly i tisíce halířových plateb doplněných vzkazy od jeho odpůrců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Zeman poslané peníze nevyužil, protože tvrdil, že kampaň nevede. Místo něj ji s jeho souhlasem zorganizovali blízcí spolupracovníci ze Spolku Přátel Miloše Zemana a Strany práv občanů.

Nakonec předvolební náklady formou takzvaných bezúplatných plnění vyčíslil na 22,7 miliónu korun.

Převedení nevyčerpaných peněz z transparentního účtu na charitativní účely určuje zákon. Kandidát si může vybrat, na koho finance převede.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám