Hlavní obsah

Vnitro platilo Gašparovi 400 za hodinu

Právo, Adéla Jelínková

Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar odpracoval na ministerstvu vnitra řízeném šéfem ČSSD Janem Hamáčkem minulý měsíc 25 hodin. Od resortu za „odborné konzultace“ dostal 10 tisíc korun, tedy 400 korun za hodinu. Právo získalo informace od úřadu na základě zákona 106 o svobodném přístupu k informacím.

Foto: Profimedia.cz

Tibor Gašpar

Článek

„Generál Gašpar uzavřel s ministerstvem dohodu o provedení práce, podle níž má nárok na 400 korun. Žádné mimořádné bonusy nečerpal,“ upřesnil ředitel kabinetu úřadu Karel Kortánek.

„Honorář byl vyplacen za poskytování odborných konzultací například v oblasti platových podmínek bezpečnostních sborů České republiky,“ poznamenala pro Právo mluvčí resortu Hana Malá.

Z veřejných zdrojů vyplývá, že většina poradců na vnitru měla v roce 2016 hodinovou sazbu od 200 do 350 korun, jiní mají fixní měsíční plat.

O tom, že se Tibor Gašpar, za jehož odchod z funkce demonstrovaly na náměstích desetitisíce Slováků, stal poradcem ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), informoval server Novinky.cz.

Slovenského exprezidenta s nabídkou ke spolupráci oslovil sám Hamáček. Ten od Gašpara podle svých dřívějších vyjádření požaduje odborná stanoviska v oblasti bezpečnosti a policie.

Gašpar ve funkci policejního prezidenta skončil v květnu, a to kvůli vzrůstajícímu tlaku veřejnosti, jež reagovala na chyby policie při vyšetřování vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Kromě angažmá u Hamáčka, jemuž radí od začátku srpna, nastoupil Gašpar v ten samý měsíc i na slovenské ministerstvo vnitra, kde radí ministryni Denise Sakové (SMĚR – sociální demokracie).

Otevřený dopis TI

Zde se zabývá oblastí legislativy a sociálně vyloučenými oblastmi. Podle slovenských médií Saková Gašparovi při částečném úvazku slíbila plat 2030 eur (zhruba 50 tisíc Kč).

Gašparovo působení na ministerstvu vnitra ostře kritizuje nezisková nevládní protikorupční organizace Transparency International (TI).

Její ředitel David Ondráčka před pár dny Hamáčka prostřednictvím otevřeného dopisu vyzval k vysvětlení, proč ke spolupráci oslovil právě Gašpara – podle organizace člověka zatíženého mnoha kontroverzemi.

Ondráčka v tomto smyslu zmiňuje mj. i kauzu prvního policejního viceprezidenta Gašparovy éry Jaroslava Málika. Tomu Gašpar umožnil setrvat na postu i bez bezpečnostní prověrky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám