Hlavní obsah

Problém Poche vyřešen. Ministrem zahraničí má být jeho asistent Petříček

• Aktualizováno

Novým ministrem zahraničí má být současný náměstek na ministerstvu Tomáš Petříček. Informaci, která se objevila v médiích během úterního dopoledne, potvrdil následně na tiskové konferenci šéf ČSSD Jan Hamáček. Nominace by mohla projít jak přes premiéra Andreje Babiše (ANO), tak prezidenta, kteří odmítají původně navrhovaného Miroslava Pocheho (ČSSD). Petříček ještě v létě pracoval jako Pocheho asistent.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Petříček

Článek

„Odeslal jsem dopis panu premiérovi, ve kterém jsem ho požádal, aby navrhl prezidentovi republiky, aby jmenoval ministrem zahraničí doktora Tomáše Petříčka,“ řekl na tiskové konferenci předseda ČSSD Jan Hamáček.

Zopakoval, že sociální demokracie situaci ohledně ministerstva zahraničí nezavinila. „Nebyla respektována naše nominace, sliboval jsem, že tu situaci vyřeším, řešení jsme nalezli teď,“ zdůraznil.

Petříček uvedl, že se chce sejít s premiérem a prezidentem. „Budu chtít znát jejich názor na mou případnou účast ve vládě v této funkci,” dodal s tím, že do té doby se nehodlá k nominaci dále vyjadřovat.

Petříček (ročník 1981) studoval na univerzitách v Praze, Bruselu a Warwicku. V minulosti působil v sekretariátu ČSSD, byl asistentem zastupitele na pražském magistrátu a rovněž předsedou dozorčí rady společnosti Rencar, která provozovala reklamu v pražské MHD.

Od srpna je náměstkem na ministerstvu zahraničí, stejnou pozici zastával i loni na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Problém s prezidentem

ČSSD původně navrhovala na post ministra zahraničí europoslance Miroslava Pocheho, toho však nekompromisně odmítl do funkce jmenovat prezident Miloš Zeman.

Druhou Babišovu vládu jmenoval Zeman na konci června. Jelikož Pocheho jmenovat odmítl, navrhl Babiš, aby vedl resort Hamáček, který stojí zároveň v čele ministerstva vnitra. [celá zpráva]

ČSSD několik měsíců tvrdila, že kandidátem na post ministra zahraničí je dál Poche. Následně Hamáček naznačoval, že problém s ministrem vyřeší do konce letních prázdnin, respektive po říjnových volbách. [celá zpráva]

Pokud se Petříček stane ministrem, naplní se Pocheho vyjádření, že na ministerském křesle v Černínské paláci nezasedne nikdo, kdo by nesouzněl s jeho názory.

Anketa

Myslíte si, že jmenováním Tomáše Petříčka ministrem zahraničí se sníží vliv Miroslava Pocheho?
Ano, nebude úřad vést
2,6 %
Ne, Petříček je Pocheho bývalý asistent
88,1 %
Nevím, je mi to jedno
9,3 %
Celkem hlasovalo 2482 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám