Hlavní obsah

Mimořádně nepatřičné, odsoudil generál Pavel Zemanův výrok o vyhubení novinářů

Praha

Generál Petr Pavel odsoudil nedávný výrok prezidenta Miloše Zemana o tom, že se české novináře ještě nepodařilo vyhubit. Podle vysoce postaveného vojáka a donedávna předsedy Vojenského výboru NATO jsou taková slova mimořádně nepatřičná. Pavel se takto vyjádřil ve čtvrtek na předávání cen Hanno R. Ellenboegenové v Praze, upozornil v pátek server Hlídací pes.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Generál Petr Pavel

Článek

Server Pavla vyzpovídal kvůli tomu, že podle něj v anglicky proneseném projevu v sále Kongresového centra ČNB uvedl, že se za Zemanova slova stydí. Serveru poté poskytl krátký rozhovor, v němž přímo reagoval na Zemanovo prohlášení.

Jeho nepatřičnost vyzdvihl zejména v souvislosti s cenou za výjimečnou službu veřejnosti, která byla na čtvrteční akci udělena zavražděnému slovenskému novináři Jánu Kuciakovi a jeho přítelkyni Martině Kušnírové.

„Byla tady přítomna jeho rodina a předání ceny bylo nejen velmi emotivní, ale také vyznělo jako memento pro všechny, kterým leží na srdci svoboda tisku jako jeden z podstatných hlídacích psů demokracie,“ řekl někdejší náčelník generálního štábu s tím, že zavražděný novinář se podílel na vyšetřování korupce na Slovensku.

„Myslím si, že v tomto kontextu bylo vyjádření prezidenta Zemana na adresu novinářů ne nešťastné, ale řekl bych, že mimořádně nepatřičné. Takové prohlášení by se rozhodně nemělo objevit nejen v tomto kontextu, ale ani v žádném jiném,“ dodal.

Zeman pronesl slova o vyhubení novinářů, které dlouhodobě kritizuje, ve středu po setkání s českými velvyslanci na Hradě. „Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo,“ řekl prezident, který ve svém výroku popletl Madagaskar a Mauricius.

V minulosti Zeman sklidil ostrou kritiku za svá slova pronesená po jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Zeman tehdy v ruštině okomentoval množství reportérů, kteří na politiky čekali, slovy, že je jich moc a měli by se likvidovat. Putin jen poznamenal, že je stačí omezit. [celá zpráva]

Anketa

Považujete výrok prezidenta Zemana o likvidaci novinářů za nepatřičný?
Ano, tyto útoky by si měl odpustit
70,8 %
Ne, podle mě je to korektní názor
26,7 %
Je mi to upřímně fuk
2,5 %
Celkem hlasovalo 6428 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám