Hlavní obsah

Místo veder mrazy. Ve Volarech naměřili minus 8,5 stupně Celsia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má za sebou podle meteorologů velmi chladnou noc a ráno. Nejníže teplota klesla na jedné ze dvou stanic v jihočeských Volarech, a to na minus 8,5 stupně Celsia. Pod nulu klesaly teploty zejména na Šumavě, stanice Kvilda-Perla hlásila minus šest stupňů. Kromě pražského Klementina zaznamenaly všechny stanice teploty nižší než deset stupňů Celsia.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Nová teplotní minima padala po celé zemi. Například ve středočeských Lánech naměřili 6,5 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 1993 byl o půl stupně vyšší. Rekord mají také jihomoravské Pohořelice, Karlovy Vary, Liberec, Nový Bydžov v Královéhradeckém kraji, Klatovy, Plzeň nebo některé obce na Vysočině.

„Na 41 stanicích z celkových 146, které měří alespoň 30 let, přepisovali rekord minimální teploty pro 27. srpen (28 %), na dalších třech stanicích byl dosavadní rekord vyrovnán,“ uvedla meteoroložka Jana Hujslová na informačním webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Infomet.cz.

Rekordně chladná noc podle ní byla například v Karlových Varech, Liberci, Chebu nebo ve Vimperku. Teploty pod nulu padaly především v jižní části země. Na Rokytské slati bylo minus sedm, stanice Kvilda-Perla hlásila minus šest a Hliniště minus 3,5 stupně Celsia.

Ve Volarech naměřila jedna ze stanic minus 2,5 stupně, druhá pak minus 8,5 stupně Celsia. Podle Hujslové je to dáno její polohou a specifickými podmínkami. Mezi bilancí rekordů se ale tato nejnižší teplota neobjevila, protože stanice funguje méně než 30 let.

Česká republika přitom v létě zažila několik týdnů tropických dní a nocí, studená fronta dorazila minulý týden ze čtvrtka na pátek. Za výrazným poklesem teplot stojí podle expertů z ČHMÚ chladný vzduch, jen minimum oblačnosti a uklidnění větru.

Mrazové dny byly i v červenci

Chladnější byly už noci na sobotu a na neděli. „Protože ale tyto noci byly spíše oblačné, neochladilo se tak výrazně. V noci na pondělí se uklidnil vítr, oblačnosti bylo minimum a vzduch byl suchý, což jsou ideální podmínky pro nízké teploty,“ dodala Hujslová.

Tabulkám minimálních teplot kralují takzvané mrazové lokality, na kterých jsou nejnižší teploty zaznamenávány nejčastěji. Nejvíce mrazových dnů bylo v červenci zjištěno na stanicích Rokytská slať a Kvilda-Perla, a to deset. Na stanici Březník bylo šest mrazových dnů. Celkem na 19 stanicích se vyskytl aspoň jeden mrazový den.

„Celkem v deseti červencových dnech se aspoň na jedné stanici vyskytl mrazový den. Na největším počtu stanic se mrazový den vyskytl 2. 7., a to na 17 stanicích, 1. 7. to bylo na 14 stanicích a 3. 7. na 13 stanicích,“ uvedl v souhrnu za červenec ČHMÚ.

Další noci už by tak chladné být neměly, postupně se bude oteplovat i ve dne. V noci na úterý mají být nejnižší teploty okolo devíti stupňů Celsia. Přes den bude nejtepleji ve středu, a to až 28 stupňů. Tropické teploty ale už meteorologové nečekají. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám