Hlavní obsah

Světský kandidují. Do voleb v Praze jdou cirkusáci i výrobce pánských sukní

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nebyla by to česká politika, aby se v ní neobjevovaly bizarnosti. Několik takových přinášejí i podzimní komunální volby. Například v Praze dali dohromady kandidátku světští (v Praze je užívanější výraz světský), o hlasy voličů se budou ucházet majitelé cirkusů či cvičitelé exotických zvířat, na další kandidátce lze najít třeba návrháře pánských sukní.

Foto: volby.cz

Kandidátní listina JAUNER Československo 2018 pro komunální volby v Praze

Článek

Do komunálních voleb se zaregistrovalo 25 307 kandidátních listin, o hlasy voličů se utká celkem 216 472 kandidátů. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Mezi kandidáty se klasicky objevují podnikatelé, lékaři či učitelé. Některé kandidátní listiny nabízejí ne tak klasický výčet profesí. V Praze například kandiduje uskupení Jauner Československo 2018. Název není jen tak. Jauneráci se totiž dříve říkalo cirkusákům.

O hlasy voličů se tak kromě majitelů cirkusů bude ucházet artistka v důchodu, jezdec v glóbusu smrti, žonglér, majitel lunaparku, drezér exotických zvířat či akrobatka na koni v důchodu.

Pětinásobný vězeň totality i baletka

Zajímavé profese ale nabízejí i ostatní kandidátky. Za „Volte Pr.Blok www.cibulka.net“ se chce na do zastupitelstva na Praze 7 pětinásobný politický vězeň nedávné totality. Za Patrioty ČR zase kandiduje návrhář pánských sukní.

Na protiPIRÁTSKÉ kandidátce zase mohou lidé vybrat baletku Národního divadla.

Ministerstvo vnitra, u kterého se kandidátky registrují, profese nijak neověřuje. Adepti si tak mohou napsat, co uznají za vhodné, volební zákon to nijak neomezuje.

Roztodivné profese na kandidátkách proto nejsou žádnou novinkou. Při loňských volbách do Sněmovny lidé mohli volit trenérku tance u tyče, dudáka, ropného magnátka a nájemného pozounistu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám