Hlavní obsah

Rybník Nesyt se stal mrtvou vodou

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedlec (Břeclavsko)
Aktualizováno

Nikoliv čtyřicet, jak zněl první odhad z pátečního rána, ani šedesát, kolik si tipovali rybáři stejný den odpoledne, ale sto tun ryb uhynulo v největším moravském rybníku Nesyt u Hlohovce na Břeclavsku. Škody se tak budou pohybovat v řádech miliónů korun a je možné, že vedra nepřežila žádná ryba.

BEZ KOMENTÁŘE: Rybník Nesyt se stal mrtvou vodouVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

První ryby se na hladině objevily ve čtvrtek navečer, v pátek už hladinu pokryly ostrovy z bílých břich uhynulých kusů. Do soboty se rozsah zvýšil a o sto tunách hovoří i jednatel Rybářství Hodonín Oldřich Pecha. Do rybníku vysadili 150 tisíc ryb, z podstatné části kapry a není vyloučeno, že uhynuly všechny.

„Situace je taková, že hospodářské ryby uhynuly a ve vodě zůstal možná tak plevelný karas stříbřitý. Ale i ty už nacházíme v rybníce mrtvé, takže rozsah úhynu je značný, když ničí i plevelné ryby,“ uvedl vodař Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava, pod kterou rezervace Lednické rybníky patří.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V rybníku Nesyt na Břeclavsku kvůli vedru a suchu zřejmě nakonec uhynulo až sto tun ryb.

Mrtvé ryby v NesytuVideo: Milan Vojtek, Právo

„Ta voda má dnes po mírném ochlazení pětadvacet stupňů. Ještě včera měla osmadvacet, v některých částech až třicet stupňů. To je stav, kdy v ní prakticky není žádný kyslík,“ uvedl Sajfrt. Nesyt má složitý profil dna, trochu větší hloubka je u Sedlece, ve střední části je dno výše, hřbet dna protíná jen odtokový kanál pro vypuštění nádrže a u samé výpusti je nejhlubší část se zhruba třemi metry vody.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Odklízení uhynulých ryb z rybníku Nesyt.

„Ve střední části rybníka je teď kolem půl metru vody, v zátoce u Valtic jen asi třicet centimetrů. Není proto divu, že se voda tak prohřívá,“ dodal Sajfrt. Přítok je v létě prakticky nulový, naopak, vodu odebírají žhavé letní dny, kdy se za den odpaří až centimetr vody. Podle Pechy v rybníku k optimu chybí zhruba 180 centimetrů vody.

Skutečnou příčinu úhynu ryb zatím rybáři neznají, nepředpokládají však, že by byla jiná, než tuší. Kombinace veder, nízké hladiny a dalšího úbytku kyslíku v důsledku změny tlaku při bouřce.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Odklízení uhynulých ryb z rybníku Nesyt.

Rybáři ryby sbírají na dvou místech. Páchnoucí těla odváží v kontejnerech do kafilérie. Už jen jejich likvidace v kafilérii si vyžádá statisíce korun. Celková škoda na mrtvých rybách a nákladem na sanaci bude v milionech korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám