Hlavní obsah

Ústavní stížnost na vystěhování z Horoměřic podají bývalí klienti H-Systemu v pondělí

Ústavní stížnost proti rozsudku o vystěhování z bytů v Horoměřicích u Prahy podá advokát Lubomír Kincl za družstvo Svatopluk i další bývalé klienty H-Systemu 13. srpna ve 13:00. Uvedla to ve svém vysílání Česká televize s odvoláním na Kincla. Členové stavebního bytového družstva Svatopluk, kteří jsou bývalými klienti H-Systemu, mají vyklidit domy podle nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé z domů v Horoměřicích u Prahy podají ústavní stížnost proti vystěhování 13. srpna.

Článek

Lidé, kterých se rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) týká, si domy po krachu firmy H-System sami dostavěli a nechtějí je vyklidit. Tvoří ale jen část poškozených z kauzy H-System a podle NS má konkurzní správce Josef Monsport právo zpeněžit domy ve prospěch všech věřitelů.

Podání stížnosti zástupci družstva Svatopluk avizovali už dřív. Na jejím základě by mohl Ústavní soud odložit vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vyklizení domů. Podle účastníků jednání Monsporta se zástupci družstva Svatopluk ovšem konkurzní správce přislíbil, že žádného z klientů H-Systemu z Horoměřic nevystěhuje do vyřešení případu.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám