Hlavní obsah

Krajina kvůli suchu leckde vypadá jako na podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horké a suché počasí se naplno začíná projevovat i v přírodě. Ač je teprve začátek srpna, leckde již stromy a keře vypadají jako na podzim a jejich listy žloutnou a ve velkém opadávají.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Lípy srdčité pod Hradištkem u Měrunic (okr. Teplice)

Článek

„Nejvíce jsou zasaženy suchem severní a střední Čechy. Krajina v těchto oblastech začíná vypadat jako na podzim, dřeviny žloutnou až hnědnou, listnáče pomalu opadávají, tráva je uschlá a neroste,” konstatoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s poukazem na nedostatek půdní vláhy.

Například v uplynulém týdnu napršelo na našem území v průměru 6 milimetrů srážek, což představuje pouze zhruba 35 procent hodnot obvyklých pro toto období. Situaci dále zhoršují velmi vysoké teploty a s nimi související odpar.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Modelová vlhkost půdy v procentech ve vrstvě 0 až 20 cm pod trávníkem. Vlhkost půdy je vyjádřena v procentech využitelné vodní kapacity (VVK).

Meteorologové při monitoringu v terénu zjistili, že v Českém středohoří, a v údolí Labe je suchem zasažena třetina až polovina lesních porostů. Místy je situace dokonce ještě horší.

„Ve velkém množství usychají listy javoru babyka, dubu zimního a šeříku obecného, někde také buk lesní a jasan ztepilý, opadávají listy bezu černého, s předstihem zhruba o dva měsíce žloutnou listy třešně ptačí, břízy bělokoré, lípy srdčité a habru obecného. U posledně dvou jmenovaných také opadávají,” popsali meteorologové alarmující stav.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Porost kukuřice u Nových Kopist

V dalších oblastech středočeského kraje či ve Šluknovském výběžku je podle nich situace trochu lepší, i zde však habry, břízy a lípy předčasně žloutnou.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Listnatý les ve Svádově

Na zmatenosti rostlin se nepodepisuje jen horké a suché počasí. U Prackovic, kde před pár dny řádil rozsáhlý požár, v důsledku stresu začaly opět kvést trnovníky akáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám