Hlavní obsah

Babiš už tolik netáhne, lidé budou hledat dalšího polopolitika, míní politolog

Novinky, jas

Popularita premiéra Andreje Babiše (ANO) i dalších vrcholných politiků klesla podle posledního průzkum společnosti STEM pod hranici 50 procent. Zatímco před časem Babiš žebříčku jasně dominoval coby nová neokoukaná tvář, nyní již se stal vyprofilovanou osobností a stává se jedním z matadorů. Jak připomněl politolog Jan Kubáček, Babišovým štěstím je, že se zatím neobjevil žádný atraktivní protipól.

Foto: David W Cerny, Reuters

Andrej Babiš

Článek

„Andrej Babiš se stává vyprofilovanou politickou osobností,“ uvedl politolog s poukazem na výsledky průzkumu. [celá zpráva]

„Už na něj neexistuje neutrální postoj,“ připomněl s tím, že Babiš má jedné straně početné jádro stoupenců, ale část voličů má vůči němu odpor. Část lidí navíc mohl odradit dlouhý proces sestavování vlády, která se ve Sněmovně opírá o komunisty.

„Část voličů mu nemůže odpustit, že 'nešel stranou' ve prospěch vzniku vlády a nezřekl se ambice na premiérství,“ připomněl dlouhá vyjednávání, která předcházela vzniku kabinetu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Důvěra vrcholným politikům v červnu 2018

Na druhou stranu Kubáček uznal, že Babišův výsledek je vzhledem k tomu, že je premiérem, který sestavoval vládu devět měsíců a jeho kabinet se opírá o komunisty, vlastně dobrý. Nehledě na to, že ačkoliv působí v politice již druhé volební období, voličům stále tvrdí, že není politikem.

Chybí neokoukaná tvář

I přes nevalný výsledek je v současné době Babiš mezi stranickými politiky hegemonem. To Kubáček přičítá především tomu, že na politické scéně není osobnost, která by dokázala spojovat a oslovovat tématem napříč politickým spektrem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem.

„Není jasný atraktivní protipól, chybí nová neokoukaná tvář,” shrnul a připomněl, že lidem, kteří svého času odmítali Václava Klause, byl nabídnut Miloš Zeman nebo Josef Lux. Jiří Paroubek měl svůj protipól v Mirku Topolánkovi či Miroslavu Kalouskovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus a Miloš Zeman na archivní fotografii. Oba byli českými premiéry.

„Na Andreje Babiše začne konkurenčně fungovat někdo, kdo přijde ze světa mimo vrcholnou politiku,” míní Kubáček. Potenciál by podle něj mohli mít lidé z krajské či komunální sféry i lidé realizující se v rámci „kultivovaného byznysu“ či nevládních organizací.

„Myslím, že lidé hledají zase takového 'polopolitika', protože velmi často chtějí nasazovat stejné prášky jako ty předchozí,” dodal k možným východiskům.

Reklama

Výběr článků

Načítám