Hlavní obsah

Vystěhovat, do měsíce. Klienti H-Systemu definitivně prohráli

Aktualizováno

Klienti H-Systemu definitivně prohráli soud s insolvenčním správcem. Podle Nejvyššího soudu (NS) by měli do jednoho měsíce vyklidit domy, ve kterých žijí. Zástupce bytového družstva Svatopluk označil rozhodnutí za šokující a připomněl, že obyvatelé domů nemají kam jít.

Foto: Jan Tomandl, ČTK

Předseda senátu Nejvyššího soudu Zdeněk Krčmář (vlevo) a tiskový mluvčí soudu Petr Tomíček.

Článek

Předseda senátu Zdeněk Krčmář připomněl, že spor začal v roce 2001, kdy byla podána žaloba na vyklizení domů. Soud podle něj nyní mohl hledat nejlepší ze špatných řešení.

Kauza se týká osmi bytových domů, dalších 12 bylo již dříve vyloučeno z konkurzní podstaty. Žaloba byla dříve zamítnuta s ohledem na legitimní očekávání a rozpor s dobrými mravy.

Nejvyšší soud nyní tuto argumentaci odmítl a připomněl, že vlastnická práva úpadce (společnosti H-System) byla vyřešena již dříve v jiném sporu.

Foto: Právo

Konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport

„Je jasné, že je to velmi špatná zpráva pro ty, co v těch domech bydlí. Bytové družstvo vyklizeno býti má a musí,” uvedl Krčmář.

Domy mají být vyklizeny do jednoho měsíce od 23. července, kdy verdikt nabyl právní moci. „Nebyl důvod tu kauzu, která se vlekla 18 let, dále protahovat,” dodal Krčmář. Podle Krčmáře mohl správce konkurzní podstaty domy prodat i s nájemníky již od roku 2008.

Investovali stamilióny

Konkurzní správce zkrachovalé společnosti H-System Josef Monsport vedl spor se Stavebním bytovým družstvem Svatopluk, jež tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si svépomocí dostavěli rozestavěné bytové domy v Horoměřicích u Prahy, které po krachu firmy zůstaly nedokončené. Do dostavby investovali dalších 220 miliónů korun.

Správce hodlá domy prodat a peníze rozdělit mezi všechny poškozené klienty H-Systemu, tedy i ty, kteří svépomocí nic nedostavovali.

Lidé nemají kam jít

Rozhodnutí soudu je podle zástupce družstva Svatopluk Martina Junka šokující. „Něco takového jsme absolutně nečekali,” uvedl.

„Nedokážeme si vůbec představit, že bychom měli ty domy vyklidit. Ti lidé jsou často zadlužení a splácí to, že mohli ty domy dostavět,” dodal. „Ti lidé nemají kam jít a Nejvyšší soud k tomu nepřihlédl,” řekl a poukázal na to, že lidé podle něj nemají v ČR právní jistotu.

„Někteří v emočním záchvatu mohou dát ten dům do původního stavu, to znamená, že ho zbourají nebo zapálí,“ varoval Junek.

Dříve konkurzní správce neuspěl

Justice Monsportovu žalobu na vyklizení bytů zamítla, a to například s poukazem na rozpor s dobrými mravy. Městský i Vrchní soud v Praze zdůraznily, že dostavbu financovali členové bytového družstva za souhlasu dřívějšího správce konkurzní podstaty.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 rodinných domů.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Smetka u soudu na archivním snímku

Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu zhruba o miliardu korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování společnosti odpykal 12 let ve vězení.

Věřitelů je téměř 500. Největším věřitelem je bytové družstvo s pohledávkou cca 450 miliónů. Pohledávky všech věřitelů přesahují dvě miliardy korun. Věřitelům bylo vyplaceno 140 a 43 miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám