Hlavní obsah

Vedra budou pokračovat, může se opakovat extrém z roku 2015

• Aktualizováno

Výhled počasí na následujících 30 dní slibuje vysoké teploty a podprůměrné srážky, o které se postarají především lokální bouřky. Plyne to z prognózy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle meteorologů se může následující období přiblížit rekordně teplé etapě z roku 2015.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Období od 23. července do 19. srpna jako celek bude teplotně nadprůměrné a může se přiblížit k rekordně teplému období z roku 2015,” shrnuli meteorologové výhled.

Srpen v roce 2015 byl teplotně mimořádně nadnormální a průměrná teplota tehdy byla 21,3 stupně Celsia.

Nadprůměrně teplý bude celý závěr července. „Odpolední teploty se budou pohybovat nad 25 a mnohdy i kolem 30 stupňů Celsia,” očekávají meteorologové.

Vysoké teploty nicméně  budou pokračovat i na počátku srpna. Až v polovině  měsíce bychom se mohli dočkat mírného ochlazení.

Srážky budou pouze lokální

Srážek bude po celou dobu spíše méně a úhrny tak budou ve srovnání s dlouhodobými normály odpovídat podprůměru. Více srážek by mohlo spadnout pouze v období od 6. do 12. srpna.

„Vzhledem k tomu, že půjde většinou o přeháňky a bouřky, budou mít srážky velice lokální charakter. To předznamenává další zhoršování situace v místech, kde přetrvává srážkový deficit,” upozornil ČHMÚ.

Průměrná teplota se v tomto období pohybuje mezi 18,1 a 19,1 stupně, srážkový úhrn kolísá 51 a 80 milimetry.

Reklama

Výběr článků

Načítám