Hlavní obsah

Komise k OKD si pozvala k výslechu zvučná jména, je mezi nimi Bakala i Sobotka

Právo, Jan Menšík

Poslanci sněmovní vyšetřovací komise v pondělí začnou vyslýchat svědky, kteří by mohli pomoci rozplést příběh privatizace těžařského podniku OKD. Jednání komise bude neveřejné. Podle informací Práva jsou mezi pozvanými například bývalý expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), miliardáři Zdeněk Bakala, Marek Dospiva, Radovan Vítek a Patrik Tkáč, europoslanec za ANO Pavel Telička či tehdejší moravskoslezský hejtman za ODS Evžen Tošenovský.

Foto: Petr Horník, Právo

Expremiér Bohuslav Sobotka.

Článek

Výslechy celkem čtyřiceti lidí si poslanci rozplánovali do celého příštího týdne. Počet pozvaných tak od konce května, kdy předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) uvedl, že si komise pozve 27 svědků, vzrostl. Mezi pozvanými jsou lidé, kteří se nějak dotkli problémové privatizace a mohli by pomoci zjistit její okolnosti.

V úterý ráno má před komisi předstoupit tehdejší ministr financí, spolupředkladatel privatizace OKD a expremiér Sobotka. Ve středu odpoledne by pak měl za zavřené dveře zavítat miliardář a bývalý majitel OKD Bakala, který nyní žije ve Švýcarsku.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala, dlouholetý vlastník NWR, majitelky černouhelných dolů. Společnost v nesnázích přenechal letos v únoru skupině Ad Hoc Group.

Dospiva z Penty, Tkáč z J a realitní magnát Vítek z CPI jsou pozvaní proto, že měli v minulosti zájem o odkup státního podílu v OKD.

Kdo skutečně dorazí, není jasné

Výslechu se nevyhnou ani tehdejší významní politici, mezi nimi expremiér Vladimír Špidla (ČSSD), za jehož vlády bylo přijato první usnesení o privatizaci společnosti. Usnesení bylo později zrušeno. Promluvit by měli i exministři průmyslu a obchodu Jiří Rusnok a Miroslav Grégr (oba tehdy ČSSD).

Poslanci si pozvali také řadu advokátů a tehdejších úředníků z ministerstva financí a Fondu národního majetku. Zatím však není jasné, kdo z pozvaných skutečně k výslechu dorazí. Několik lidí se již omluvilo kvůli dlouhodobě plánovaným dovoleným, nebo neochotě svědčit.

Foto: OKD

Těžební věže Dolu Paskov

Téměř jistá už je například neúčast miliardáře Vítka, který podle svého advokáta pravděpodobně nebude mít čas a omluví se. Problém by podle informací Práva mohl nastat u některých svědků také kvůli povinnosti mlčenlivosti. Takových svědků, kteří nemohou kvůli této podmínce vypovídat, je hned několik.

„Budu to muset řešit jinou cestou,“ připustil už Černohorský pro ČTK. Podle něj by se i přes probíhající prázdniny měla výslechů zúčastnit většina členů vyšetřovací komise. Těch je celkem devět.

Jak to tehdy bylo?

Členové komise mají prověřit převod státních akcií OKD do soukromých rukou, zejména prodej menšinového podílu v roce 2004. Zaměřuje se také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Poslanci mají prověřit i příčiny úpadku firmy.

Menšinový podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, která už část akcií držela. Podle žalobce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Kauza je také projednávána soudy.

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Bývalí majitelé Ostravsko-karvinských dolů (OKD) Petr Otava (vlevo) a Viktor Koláček (uprostřed) a někdejší předseda představenstva OKD Jan Przybyla (vpravo)

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Bakalou. Oba podnikatelé jsou mezi pozvanými. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Později se majitelem OKD stala firma vlastněná třemi britskými investičními fondy. Loni se OKD dostala do insolvence, akcie nástupnické společnosti v dubnu převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám