Hlavní obsah

Česko zasáhnou po úmorných vedrech silné bouřky, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velkou část Česka ve čtvrtek zasáhnou vedra s teplotou až 32 stupňů Celsia a v pátek odpoledne a večer silné bouřky. V Ústeckém kraji je také od čtvrtka do odvolání zvýšené nebezpečí vzniku požárů. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha meteorologů ze 5. července 2018 před vysokými teplotami, požáry a silnými bouřkami

Článek

„Do teplého vzduchu nad naším územím začíná zvolna postupovat od severozápadu mělká brázda nižšího tlaku vzduchu, která se až během pátku přesune nad Slovensko,” uvádějí meteorologové ve výstraze.

Ta varuje před vysokými teplotami, a to do čtvrtečních 19:00 pro oblasti do 400 metrů nad mořem, a to v Praze, Středočeském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a také v částech Libereckého, Ústeckého a Jihomoravského kraje. Pro Ústecký kraj také kvůli přetrvávajícímu suchu platí výstraha před požáry, kterou podle ČHMÚ neovlivní ani lokální deště, které ve čtvrtek v oblasti očekávají.

V pátek se pak budou hlavně na jihovýchodě republiky vytvářet bouřky, ojediněle i s přívalovými dešti. Výstraha před silnými bouřkami platí v pátek od 12:00 do 21:00 pro jižní polovinu Jihočeského kraje, východní část Vysočiny a Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Přívalový déšť může místy zatopit níže položená místa a sklepy.

Kvůli horku meteorologové doporučují lidem omezit tělesnou zátěž a pohyb na přímém slunci, dodržovat pitný režim a nenechávat děti ani zvířata na přímém slunci, hlavně v autech. Kvůli suchu by také lidé neměli rozdělávat ohně v přírodě nebo vypalovat trávu a měli by úsporně hospodařit s vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám