Hlavní obsah

Zátahy v nemocnicích: Ministr odvolal šéfa Bulovky, kterého nedávno sám jmenoval

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu ráno odvolal ředitele Nemocnice na Bulovce Františka Nováka. Ten je ve funkci od 1. května. Jmenoval ho sám Vojtěch po doporučení výběrové komise. Nováka policie obvinila v rozsáhlé kauze manipulací s veřejnými zakázkami a to je také důvod odvolání.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Vzhledem k událostem posledních dní, které ukazují na závažnou trestnou činnost v Nemocnici na Bulovce a s tím spojená podezření, která se objevila kolem pana Nováka, který je v této souvislosti trestně stíhaný, bylo nutné bezodkladně jednat,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dodal, že Novák nebyl schopen situaci nijak vysvětlit.

Ministr také bude požadovat přesoutěžení zakázek dodavatelů, kteří jsou spojeni se zásahem v Nemocnici na Bulovce.

Exředitelka nemocnice je ve vazbě

V nemocnici koncem června zasahovala policie v souvislosti se zadáváním zakázek na dodávky služeb. Nováka policisté při zásahu zadrželi, později ho propustili.

Novák byl pověřen řízením nemocnice v lednu tohoto roku, kdy ministr Vojtěch odvolal ředitelku zařízení Andreu Vrbovskou. Ta zařízení vedla od roku 2013 a také ona byla při razii zadržena a skončila ve vazbě.

V dubnu pak na základě doporučení výběrové komise Vojtěch Nováka jmenoval ředitelem. Se jmenováním ale tehdy podle ČTK váhal a zvažoval i nové výběrové řízení. Novák byl náměstkem odvolané ředitelky.

Policie koncem června zasahovala mimo jiné v pražské Nemocnici na Bulovce a Nemocnici Na Františku. Ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák tento týden rezignoval.

Zásah v Nemocnici Na BulovceVideo: Novinky

Celkem policisté obvinili devět lidí včetně Nováka a Zelenáka, na dva obviněné soud uvalil vazbu. Jsou to severočeský podnikatel Tomáš Horáček a bývalá ředitelka Nemocnice na Bulovce Andrea Vrbovská.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám