Hlavní obsah

Pokud Zeman nejmenuje Pocheho, Babiš kompetenční žalobu nepodá

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V případě, že prezident Miloš Zeman nejmenuje europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) ministrem zahraničí, premiér Andrej Babiš (ANO) na hlavu státu kompetenční žalobu nepodá. Babiš to řekl na dotaz Novinek po úterním jednání vlády. Babiš Pocheho na ministra navrhl, Zeman už ale několikrát avizoval, že europoslance do funkce nejmenuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Na otázku, zda premiér v takovém případě přistoupí ke kompetenční žalobě, odpověděl, že ne: „Není důvod. Na základě schůzky, kterou jsme absolvovali v Lánech, jsem splnil slib a závazek v rámci dohody s ČSSD a předpokládám, že dojde k náhradní dočasné alternativě, kdy pan Hamáček povede ministerstvo zahraničí.“

Prezident údajně nechce Pocheho do Černínského paláce kvůli kladným postojům k uprchlíkům. Zeman také argumentoval tím, že má Poche korupční minulost. Europoslanec při prezidentských volbách veřejně podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

ČSSD může Zemana přemlouvat

O kompetenční žalobě mluvila část sociálních demokratů. Je to totiž jedna z variant, jak by se Poche mohl stát ministrem. Pokud by žalobu Babiš podal a Ústavní soud rozhodl ve prospěch premiéra, prezident by nakonec musel ustoupit a Pocheho jmenovat členem vlády.

Sám Poche ještě v pondělí Novinkám tvrdil, že je přesvědčený, že se ministrem stane. Podle všeho ale ve středu Zeman ministra zahraničí nejmenuje a diplomacii bude dočasně šéfovat předseda ČSSD Jan Hamáček.

Sociálním demokratům poté nebude zbývat nic jiného, než že budou několik týdnů či měsíců přemlouvat Zemana, aby Pocheho nakonec jmenoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám