Hlavní obsah

Jihočeským lídrem ODS do voleb je bývalý ministr obchodu Kuba

Právo, Lucie Kándlová, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté půjdou do říjnových komunálních voleb v Českých Budějovicích včele s bývalým ministrem průmyslu obchodu Martinem Kubou. Tomu se podařilo prosadit do první patnáctky i sedm nezávislých osobností včetně bývalé náměstkyně hejtmana Lucie Kozlové, která opustila hnutí ANO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Kuba (ODS)

Článek

Kuba je v posledních pěti letech sice krajským předsedou ODS, ale nepůsobil v žádných vrcholných funkcích. Nyní chystá návrat. „Při cestování s firmou po světě jsem si také uvědomoval, že do Budějovic prostě patřím. Když mluvím s českobudějovickými podnikateli, zmiňují, že město vede politický tým, který nemá jasnou vizi,“ vysvětlil důvod své kandidatury Kuba.

Do první patnáctky se mu podařilo získat na třetí místo ještě bývalého hejtmana a poslance Jana Zahradníka, ale jinak dominují především nezávislí kandidáti a také ženy. „Je jich tam celkem šest. My se chytrých a vzdělaných dam nebojíme,“ dodal Kuba. Jako dvojka bude kandidovat docentka Dagmar Škodová – Parmová, která učí na Ekonomické fakultě Jihočeské univerzity.

„Lucie Kozlová je na naší kandidátce pro někoho možná překvapení. My jsme se potkali už v roce 2010, kdy jsem s ní konzultoval pravicový sociální program. Dlouhodobě byla voličkou ODS, pak se podílela na politice hnutí ANO a nyní pro mě z neznámých důvodů odešla z ANO. Tak jsem jí nabídl, aby za nás kandidovala, protože ten koncept je takový, že jsme chtěli přivést, co nejvíce nových lidí,“ sdělil Právu Kuba.

S ANO jsem trochu sešla z cesty, tvrdí Kozlová

Kozlová ještě před časem tvrdila, že si od politiky potřebuje odpočinout, a za důvod svého konce v ANO označila neshody s českobudějovickým vedením hnutí.

„V politice jsem skončit nechtěla už jen kvůli těm lidem, kteří mi dávali v minulých volbách hlasy. Dost lidí mi fandí a řada mi řekla, ať budeš kdekoliv jinde, když to nebude KSČM, tak pro nás bude tvá volba v rámci preferenčních hlasů daleko jednodušší,“ vysvětlovala Kozlová.

Zmínila, že vždy volila ODS a měla i nabídky na čelních místech kandidátek jiných politických stran. „Srdce mě vždy táhlo k pravici. Trošku jsem seběhla z cesty špatně, neměla jsem a vrátila jsem se ke straně, která je mi blízká,“ dodala Kozlová.

Známá jsou už také jména lídrů dalších politických stran a hnutí do komunálních voleb v Českých Budějovicích. Sociální demokraty povede Miroslav Joch, KSČM bývalý poslanec Petr Braný, Hnutí občané pro Budějovice Juraj Thoma a hnutí ANO zřejmě současný primátor Jiří Svoboda. Piráti, KDU-ČSL a TOP 09 by měli představit kandidátky v nejbližších dnech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám