Hlavní obsah

Kauza dotací do sportu: k výslechu Faltýnek a Sobotka

Právo, Radim Vaculík

V trestní kauze kolem dotací ministerstva školství do českého sportu policie rozjela další kolo výslechů svědků. Na konec června a začátek července si podle informací Práva pozvala hned dva významné politiky – prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a expremiéra a bývalého šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku.

Foto: Novinky.cz s Právo

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (vlevo) a bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Článek

První jmenovaný se má podle důvěryhodného zdroje redakce dostavit k výslechu 28. června, druhý pak 3. července.

Žádný z nich nefiguruje v případu jako obviněný, mají podle všeho podat svědectví týkající se právě poskytování dotací pro sport z období, kdy resort školství vedla Kateřina Valachová (ČSSD).

Odpovědnost nese ministryně Valachová
Miroslav Jansta, předseda České unie sportu

Zdroj k tomu Právu řekl, že by policii mohlo zajímat, zda Faltýnek a Sobotka předali či nikoli ministryni Valachové seznam preferovaných investic do sportu za své strany a zda se jich pak šéfka resortu dotazovala, ať si vyberou, které investice jsou pro ANO a ČSSD prioritní.

Sobotka: Do dotací jsem nezasahoval

Faltýnek včera na dotaz, jestli k tomu skutečně došlo, nereagoval, Sobotka to popřel.

„Byl jsem pozván k podání svědecké výpovědi. Pokud jde o vaši otázku (na údajný seznam investic – pozn. red.), nic takového se nestalo, do dotací jsem nijak nezasahoval,“ napsal včera Sobotka Právu v SMS zprávě.

V této kauze je mimo jiné obviněna bývalá náměstkyně ministryně Valachové pro sport Simona Kratochvílová či někdejší šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, ve druhé vlně pak i jako právnická osoba Česká unie sportu (ČUS) a rovněž její předseda Miroslav Jansta nebo generální sekretář Jan Boháč.

Všichni jsou stíháni za to, že se snažili získat údajně neoprávněné dotace pro svá sdružení na úkor jiných sportovních organizací.

Kromě Faltýnka se Sobotkou se policie chystá příští týden vyslechnout také úředníka ministerstva, v jehož gesci byl návrh přerozdělení dotací pro různé organizace a spolky.

A právě netransparentní, a hlavně nelogické přidělování peněz ministerstva sportovním organizacím včera znovu napadali vrcholní představitelé ČUS na valné hromadě v Nymburku. Podle šéfa unie Jansty je ČUS, pod kterou spadá více než milión sportovců, trvale diskriminována, rozdělování peněz prý probíhalo svévolně a bez kontroly a chyběla jasná kritéria.

„Odpovědnost za to nese správní orgán, a tedy ministryně (Valachová). Ten alibismus, se kterým vystoupila, byl neskutečný,“ podotkl Jansta. „Stav státních dotací do sportu nezpůsobila dotační kauza, ale špatné manažerské schopnosti ministryně Kateřiny Valachové,“ uvedla unie i v podkladech ke včerejší valné hromadě.

Její zástupci a především pak člen výkonného výboru ČUS a zároveň šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka následně otevřeně vyzvali bývalou ministryni k omluvě a osobní zodpovědnosti za škody, které prý českému sportu ve funkci způsobila.

„Valachová si dělala, co chtěla, přivedla sport na pokraj bankrotu, vedla si své impérium. I náš tenisový svaz si musel vzít půjčku od banky, aby přežil,“ uvedl například Kaderka. Podle něj i Jansty jsou současný stav sportu a jeho financování kritické. I kvůli zmíněné dotační kauze se totiž rozdělování dotací zadrhlo.

Za peníze pro sport létali na olympiádu

Nicméně ani jeden z nich nepočítal s tím, že by nynější poslankyně Valachová něco takového, jako je omluva, učinila. A měli pravdu. „Je to absurdní, já jsem se nesnažila ovlivňovat dotace,“ napsala Valachová ČTK.

Díky jejím opatřením prý bylo možné, aby policie zasáhla a byly ochráněny veřejné peníze před zneužitím.

Na valné hromadě ČUS se ale přetřásal i možný konflikt zájmů dřívějších vládních představitelů i úředníků ministerstva školství.

Podle zástupců ČUS někteří z nich jezdili na předchozí olympijské hry za peníze Českého olympijského výboru (ČOV), které jsou přitom přednostně určeny sportovcům.

Místopředseda unie Marek Hájek dokonce naznačil, že možná díky tomu pak byli úředníci ministerstva při rozdělování dotací vůči ČOV vstřícnější.

„Cesty politické reprezentace na olympijské hry jsou běžné ve všech národních olympijských výborech a ve všech zemích světa. Vždyť se jedná o nejvyšší sportovní reprezentaci státu. ČOV proto před každými olympijskými hrami zve nejvyšší zástupce státu,“ uvedl ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Jenže na seznamu těch, kteří se dostali díky ČOV na olympiády například v roce 2012 v Londýně a 2014 v Soči, byli kromě ministrů Petra Fialy, Marcela Chládka a ministryně Valachové také úředníci ministerstva, kteří měli na starosti přípravu rozdělování peněz sportovním organizacím. A to i ti, kteří v úřadu působili jen třeba v pozicích referentů odboru sportu, jenže právě oni předkládali ke schválení tabulky s částkami určenými sportovním organizacím.

Na letošních zimních olympijských hrách v Koreji nikdo z ministrů nebyl, protože jim premiér Andrej Babiš cestu zakázal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám