Hlavní obsah

Megarande v Brně nalákalo stovky lidí. Aktivista si stěžuje, že je pro heterosexuály

Stovky lidí všech generací přišly v sobotu do pavilonu G2 na brněnském výstavišti. Sociální umělkyně Kateřina Šedá tam pro ně zorganizovala „největší československé rande”, a to jako součást festivalu Re:publika k oslavě 100. výročí Československa.

Foto: ČTK

Lidé různých generací míří na obří rande.

Článek

Projekt uznávané umělkyně, která často pracuje s velkými komunitami lidí, vychází z předpokladů, že o samotě se slavit nedá a že chronická osamělost představuje jednu z epidemií moderní doby. Brněnské rande potrvá do neděle. Šedá akci připravovala pro 1918 lidí, dorazilo jich okolo 650.

Šedá zájemce oslovovala přes internetové seznamky, ale i prostřednictvím médií. Mnozí se hlásili sami, jako důvody uváděli málo příležitostí k seznámení a opakované neúspěchy při hledání vztahu přes internet. Mezi účastníky jsou lidé, kteří chtějí partnera, ale i ti, kteří hledají jen nové kamarády.

Brány pavilonu se otevřely v 9:00. Kolem 10:00, v čase předpokládaného začátku, stála před vstupem fronta, v ní také třeba vozíčkář nebo muž se slepeckým psem. Za dveře s nápisem „uzavřená společnost” nesmí novináři ani nikdo nepovolaný, aby nebyli účastníci ve zbytečném stresu. „Nechtěli jsme z toho dělat nějakou reality show nebo peep show,” řekl kreativní ředitel Re:publiky Pavel Anděl.

Každý účastník měl za úkol přinést si pět věcí, které už nechce nebo nepotřebuje. Šedá právě prostřednictvím věcí lidi spojuje, vznikne něco jako bleší trh, nakonec každý odejde s pěti jinými předměty, než s jakými přišel.

Protest queer aktivisty

„Není to zábava nebo estráda, snažíme se během dvou dnů poskytnout různé druhy možností, jak se seznámit s lidmi, s kterýma se normálně nepotkáte,” řekla novinářům Šedá. Podrobnosti programu, který skončí v neděli, prozrazovat nechtěla. Trvá na tom, že rande má přinést překvapení.

Akce si vyžádala přes čtyři milióny korun z rozpočtu města a státu, peníze byly potřeba na přípravu a třeba také na dopravu a ubytování účastníků. Část politiků akci kritizovala, vedení města ale Šedou podpořilo.

Proti akci se v otevřeném dopise ohradila také Společnost pro queer paměť, protože seznamka údajně nevytváří podmínky také pro setkání lidí menšinové sexuální orientace. „Umělkyně ignoruje bohatou historii neheterosexuálních lidí v Československu, kteří za posledních 100 let ušli ve své emancipaci navzdory totalitním režimům obrovský kus cesty,” uvedl místopředseda společnosti Ladislav Zikmund-Lender.

Šedá ovšem na webu akce píše, že její seznamka Ex:po není omezena věkem, sexuální orientací ani typem hledaného vztahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám