Hlavní obsah

Před 15 lety Češi rozhodli o vstupu do EU

Novinky, zpe
Praha

První a zároveň poslední referendum v České republice proběhlo přesně před 15 lety. Češi 13. a 14. června roku 2003 rozhodli, že se chtějí stát součástí Evropské unie. Pro bylo tehdy 77,33 procenta voličů.

Jak lidé hodnotí, že je Česká republika součástí Evropské unie?Video: Novinky

 
Článek

Referenda, které skončilo 14. června 2003, se zúčastnilo 55,21 procenta voličů. Pro vstup hlasovalo 77,33 procenta voličů, proti jich bylo 22,67 procenta.

Otázka, na kterou Češi tehdy odpovídali, zněla: „Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie?“ Česká republika vstoupila do EU 1. května 2004 spolu s dalšími devíti zeměmi.

Země, které vstoupily do EU spolu s ČR: Slovensko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Maďarsko, Kypr, Slovinsko, Malta

Přihlášku pro vstup do Evropské unie podal v roce 1996 tehdejší premiér Václav Klaus. Ten nyní patří k nejhlasitějším kritikům prohlubující se evropské integrace.

Nadšení postupně opadlo

Počáteční nadšení z evropské integrace opadlo i mezi občany a dalšími politiky. V současnosti se často skloňovalo slovo „czexit“, tedy odchod ČR z Unie po vzoru Velké Británie.

Pro vystoupení České republiky se dlouhodobě vyslovují některé sněmovní strany, nejhlasitěji SPD Tomia Okamury. Většina politiků ale varuje, že by odchod z Unie Česko poškodil. Politici se ale vesměs shodují na tom, že EU by se měla reformovat.

„Pokud se nám podaří vystoupit, tak nám životní úroveň klesne o 40 procent, bych tak odhadl. Brexit nám ukazuje příklad toho, v jakém stavu se země ocitne, pokud se rozhodne vystoupit. Je to prohra pro obě strany,“ říkal před loňskými sněmovními volbami exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Z průzkumu, který letos v únoru představil think tank Europeum, vyplynulo, že Češi by z Evropské unie nevystoupili, ve střední Evropě jsou však největšími euroskeptiky.

Ekonomická krize by mohla trvat desetiletí

Z březnové studie Česko-německé obchodní a průmyslové komory zase vyplynulo, že diskuse o možném odchodu ČR z Evropské unie znepokojují 78 procent firem v ČR, 28 procent podniků by v případě opuštění EU zvažovalo přesunout své investice jinam.

To, že případné vystoupení Česka z Evropské unie by vyvolalo ekonomickou krizi, která by trvala možná i desetiletí, varoval v rozhovoru pro Novinky i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Kvůli silné závislosti na obchodu s EU by zemi po tzv. czexitu podle něj čekala vlna krachů firem a propouštění zaměstnanců.

Anketa

Jak hodnotíte rozhodnutí vstoupit do EU?
Jednoznačně pozitivně se všemi důsledky
25 %
Spíše pozitivně, i když "mouchy" by se našly
25 %
Byl jsem jednoznačně proti a stále jsem
25 %
Nevím, nedokážu se rozhodnout
25 %
Celkem hlasovalo 21226 čtenářů.

Reklama

Související články

Na referendu se rýsuje shoda, ale ne o czexitu

Doba, kdy v Česku budou lidé moci vyvolat referendum na důležité politické otázky, se o kousek přiblížila. V úterý se zástupci čtyř sněmovních stran – ANO,...

Výběr článků

Načítám