Hlavní obsah

Meteorologové varují před silnými bouřkami a krupobitím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav ve čtvrtek varoval před silnými bouřkami. Výstraha platí od čtvrtka do noci na sobotu. Zpočátku se riziko týká zejména jihozápadu České republiky, v pátek už budou bouřky hrozit na celém území, přičemž na jihu a západě mohou být i velmi silné a mohou je doprovázet přívalové srážky a krupobití.

Přechod srážek nad Českem 31.5. odpoledneVideo: chmi.cz

 
Článek

„Ve čtvrtek se v odpoledních hodinách v jihozápadní oblasti Čech začnou místy vytvářet bouřky, které mohou být ojediněle silné, s přívalovými srážkami kolem 30 milimetrů a kroupami,” uvedli meteorologové, podle nichž budou bouřky slábnout ve večerních hodinách.

V pátek se začnou bouřky vytvářet nejprve na jihozápadě. Tam a na Vysočině mohou být i velmi silné se srážkovými úhrny kolem 50 mm a kroupami. Na zbytku území by se měly srážkové úhrny pohybovat do 30 milimetrů. Bouřky budou opět slábnout v nočních hodinách.

S ohledem na přívalové srážky meteorologové očekávají, že na menších tocích mohou rychle stoupat hladiny.

„Na tocích odvodňujících Brdy (povodí Berounky) nelze vyloučit i krátkodobé překročení povodňových stupňů,” upřesnili meteorologové.

První bouřky na Šumavě

Výstraha vstoupila v platnost ve čtvrtek v poledne a platí pro Středočeský, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha meteorologů před silnými bouřkami 31. května 2018.

První bouřky se po poledni začaly vytvářet na jihu Čech v oblasti Šumavy a Českého lesa.

Reklama

Výběr článků

Načítám