Hlavní obsah

Odvolání bylo v pořádku. Bývalá náměstkyně u soudu s žalobou neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalá náměstkyně na ministerstvu zdravotnictví Lenka Tai Kolaříková neuspěla u pražského městského soudu s žalobou, kterou chtěla zrušit své odvolání z funkce. V pondělí to uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. Exnáměstkyně tvrdila, že ji ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) odvolal v rozporu se služebním zákonem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo zdravotnictví

Článek

Ludvík odvolal náměstkyni pro majetkové a mezinárodní věci krátce po svém nástupu na ministerstvo v prosinci 2016, když v čele úřadu vystřídal Svatopluka Němečka (ČSSD).

Zdůvodnil to nadbytečností jejího místa náměstkyně. Při tzv. systemizaci míst zredukoval počet odborných náměstků z osmi na šest.

Spolu s Kolaříkovou skončila na úřadě i náměstkyně pro strategie Lenka Ptáčková Melicharová. Obě podléhaly služebnímu zákonu a podle náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého bylo jejich odvolání podle pravidel.

Kolaříková se kvůli tomu obrátila na soud a chtěla rozhodnutí zvrátit. Proti nynějšímu rozhodnutí může podat kasační stížnost, kterou by se zabýval Nejvyšší správní soud (NSS).

Reklama

Výběr článků

Načítám