Hlavní obsah

Člen ODS nazval snoubenku prince Harryho cikánkou. Fiala chce omluvu

Předseda ODS Petr Fiala vyzval člena nymburské oblastní rady ODS a ředitele zoologické zahrady ve středočeských Chlebech René Fraňka, aby se omluvil za svůj příspěvek na sociálních sítích. V něm v souvislosti se sobotní královskou svatbou britského prince Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou nazval Harryho snoubenku cikánkou.

Foto: Reuters

Viditelně spokojená Meghan při jízdě kočárem po Windsoru

Článek

Fraňkův výrok „následník si bere cikánku” považuje Fiala za nechutný, rasistický a urážlivý. Pokud se neomluví, nemůže být podle Fialy nadále členem ODS, informoval v pondělí server Aktuálně.cz.

„Rasistické urážky pana Fraňka na sociálních sítích jsou nepřijatelné. Jeho názory nejsou v souladu s našimi hodnotami. Pokud se za své nechutné výroky neomluví, nemůže být nadále členem ODS,” uvedl Fiala.

Foto: Facebook

Franěk na Facebooku reagoval na otázku, proč na královskou svatbu nepozvali českého prezidenta Miloše Zemana. „Když si následník bere cikánku, co by tam dělal?” napsal člen ODS. Sklidil kritické reakce od některých uživatelů sociální sítě, kteří ho označili za rasistu.

Myslel jsem to jinak

„Já napsal slovo cikánka. Vy a vám podobní z toho vyvozujete rasistické předsudky,” uvedl Franěk podle Aktuálně.cz. „Já to myslel v kontextu následovníka multikulturního obohacení, které rezonuje ve veřejném prostoru," dodal.

Foto: Facebook

Předseda nymburského oblastního sdružení ODS Hynek Fajmon uvedl, že Fraňkovy výroky neviděl. „Předpokládám, že se jedná o nepovedený pokus o vtip,” řekl serveru. „Za své výroky je odpovědný každý sám. Svůj postoj k věci mu sdělím osobně,” zdůraznil.

Matka Meghan Markleové, která se v sobotu sňatkem s princem Harrym stala vévodkyní ze Sussexu, je Afroameričanka. Otec nevěsty má nizozemské kořeny.

Foto: Facebook

Na webu lze navíc dohledat několik dalších Fraňkových příspěvků, které lze označit přinejmenším za sporné. Například pod fotografii podaných rukou rozdílné barvy kůže napsal, že „lidé si podávají ruku jinak” a že „zde člověku prodává ruku jiný živočišný druh”.

Anketa

Měl by Franěk v ODS skončit?
Ano
62,9 %
Ne
20,1 %
Je mi to fuk
17 %
Celkem hlasovalo 7976 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám