Hlavní obsah

Babiš chce v zahraniční politice shodu s prezidentem

Pro budoucí vládu je důležitá shoda s prezidentem v oblasti zahraniční politiky, řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Babiš tak v neděli reagoval na dotaz, jak vnímá fakt, že prezident Miloš Zeman odmítl na post ministra zahraničí vznikající vlády ANO a ČSSD kandidáta sociálních demokratů europoslance Miroslava Pocheho.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premier v demisi Andrej Babiš

Článek

Podle Babiše jsou nominace na dohodnutá ministerská křesla věcí ČSSD. Dodal, že s kandidáty se bude chtít setkat. Nejprve však musí sociální demokraté schválit koaliční spolupráci s hnutím ANO v referendu, které začíná v pondělí.

„Pana Pocheho neznám a nechci ho hodnotit na základě informací z médií,” řekl Babiš novinářům před odletem na návštěvu Finska. „Je důležité, aby byla shoda s panem prezidentem z hlediska zahraniční politiky,” dodal.

Poche je podle Zemana vstřícný k migrantům

Sociální demokraté by měli v menšinové koaliční vládě s ANO obsadit pět křesel. Jména kandidátů na ministry zveřejnili v pátek, přičemž právě kandidatura Pocheho vyvolala největší pozornost.

Prezident Zeman totiž jeho účast ve vládě předem odmítl. Vysvětlil to tím, že Poche v minulosti napsal článek vstřícný vůči migrantům a migračním kvótám. Prezident se domnívá, že by se tak Poche dostal do rozporu s oficiální zahraniční politikou nové vlády.

Poche, který před prezidentskými volbami podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše, se chce se Zemanem sejít a své názory a priority mu vysvětlit.

Výsledky referenda budou 15. června

O tom, zda ČSSD má, nebo nemá vstoupit do koalice s ANO, rozhodnou sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu, které začíná v pondělí. Výsledky oznámí 15. června.

ANO a ČSSD mají ve dvousetčlenné Sněmovně 93 poslanců. Aby jejich případný koaliční kabinet získal důvěru, musel by se opírat o hlasy 15 komunistických poslanců. KSČM ale také uvedla, že o toleranci rozhodne až po skončení vnitrostranického referenda ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám