Hlavní obsah

Za co? Odbyl Foldyna žádost stranického šéfa o omluvu za výstup na akci Nočních vlků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna odmítl výzvu stranického předsedy Jana Hamáčka, aby se omluvil za své pondělní chování na akci ruského motorkářského klubu Noční vlci. Foldyna natočil v posilovně emotivní video, v němž se zaštiťoval vlastenectvím.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Motorkář a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna

Článek

Ruští motorkáři přijeli do ČR v rámci oslav konce války s tím, že uctí památku padlých rudoarmějců. Proti jejich akci protestovalo několik desítek odpůrců, kteří poukazovali na propagandistický rozměr celé akce. Stoupenci se s protestujícími střetli verbálně a došlo i na pošťuchování, do něhož se zapojil i Foldyna.

Hamáček tvrdí, že „tohle prostě Jaroslav Foldyna přehnal, jako místopředseda strany se musí kontrolovat a měl by se za své chování omluvit”. Incident s ním hodlá řešit i na pátečním jednání předsednictva ČSSD.

„Podrobnější reakci si budu muset promyslet, ale můj kolega Jan Hamáček by se mohl podívat na sled událostí. Mě neodvezla policie, odvezla ty, kteří tam protestovali a dělali nepořádek, respektive nějakého toho aktivistu. Kdybych v tom policejním antonu byl já, tak se určitě omluvím,“ řekl v úterý Právu.

Na videu, které zveřejnil Foldyna, tvrdí, že se „choval slušně”. Pozastavil se nad údajným dvojím metrem, kterým je poměřováno vlastenectví.

„Já jsem ten špatnej, protože jsem se postavil na stranu tradice, historie?” položil si řečnický dotaz s tím, že šel pouze položit květiny na hroby vojáků.

Motorkáři u PrůhonicVideo: Novinky

„A co vy? Vy se tady schováváte a jste po*raný z nějakejch neziskovek, který si tady na něco hrajou, nějakejch emigrantů z Ruska...,” vzkázal Foldyna zadýchaně potenciálním divákům.

„Za co bych se měl omlouvat, za to, že jsem vlastenec? Vy jste zapomněli, odkud jsme?” dotázal se v souvislosti s účastí na akci ruských motorkářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám