Hlavní obsah

Hádky a nadávky. Oslavy 1. máje komunistům v Praze na Výstavišti rušili jejich odpůrci

– Praha • Aktualizováno

Na Výstavišti v pražských Holešovicích se v úterý na 1. máje již tradičně sešli komunisté se svými příznivci. A jako obvykle nechyběli ani jejich odpůrci s vlajkami Evropské unie, USA či NATO a transparenty, kteří letos dorazili přímo do areálu Výstaviště.

Oslavy 1. máje komunistům v Praze na Výstavišti rušili jejich odpůrciVideo: Novinky

 
Článek

Za zvuků songu Každá trampota má svou mez, kdeže nářky tvé jsou dnes… na sebe odpůrci a příznivci komunistů pokřikují, nadávají si nebo provolávají hesla, například: „Ať žije NATO“, „Česko není Rusko“ a podobně.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kandidát KSČM do Senátu Karel Skoupil názorové odpůrce označil za tupce a přirovnal je k henleinovcům. „Vážení pomatenci, vemte se za ruce a běžte do prdele!“ vzkázal jim. Parafrázoval tím jeden z transparentů odpůrců, na kterém stálo „Evropa je náš domov, chcete-li na východ, táhněte na Sibiř!“

Transparent, kde byl zobrazen hákový kříž a k němu dané rovnítko k srpu a kladivu, rozčílil Martu Semelovou, lídra pražské kandidátky pro podzimní volby do pražského zastupitelstva. Podle ní je to znevážení obětí druhé světové války u řad komunistického odboje. Oznámila, že podá trestní oznámení. Odpůrce označila za chátru a vyzvala policii, aby je rozehnala.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Policisté a příslušníci antikonfliktního týmu se snažili situaci uklidnit domluvami.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Příznivci NATO před branami Výstaviště v pražských Holešovicích, kde slaví 1. květen komuniasté.

Krátce před 11.30 vystoupila s oficiálním projevem, v němž zopakovala některé volební priority KSČM. Například právo na práci a kvalitní pracovní podmínky. „To znamená, že lidi nebudou dělat od nevidím do nevidím za pár šupů,“ prohlásila. Uvedla rovněž další požadavky: Aby byla doprava v hlavním městě zdarma, průhledné hospodaření, mezení developerských projektů, aby „se nezastavoval kancelářemi každý zelený plácek a nebouraly se cenné historické památky“.

Reklama

Výběr článků

Načítám