Hlavní obsah

Stát selhává, kvůli papírování jsou matky měsíce bez rodičovské

Právo, Jan Martinek

Místo elektronizace státu je tady jeho další selhání. Růst papírování od začátku roku na úřadech práce způsobil, že tisíce matek čekaly letos na rodičovský příspěvek několik měsíců marně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jsem čtyři měsíce bez rodičovské. Kdybych byla samoživitelka bez úspor a neměla partnera, patrně teď žebrám s dětmi na chodníku,“ svěřila se Právu mladá maminka Martina J. z Prahy.

Té skončila loni v prosinci mateřská na druhé dítě a od ledna měla začít čerpat rodičovský příspěvek. Vybrala si jednoroční délku s výplatou 16 200 korun měsíčně.

Od letošního ledna se ale změnila legislativa, která se dotkla příspěvku na bydlení i rodičovské. Nově musí matky dokládat příjmy čtvrtletně za předchozí kvartál, a nikoliv jen jednou ročně jako dosud. To vedlo k prodloužení front na úřadech práce, které příspěvky vyplácejí.

Kdybych byla samoživitelka bez úspor a neměla partnera, patrně žebrám s dětmi na chodníku
Martina J.

Martina pendlovala mezi úřadem práce a Českou správou sociálního zabezpečení. „Nechtělo se mi čekat v několikahodinové frontě, nakonec jsem se tedy domluvila, že papír pošlu poštou na úřad práce,“ vyprávěla Právu Martina.

„S týdenním zpožděním mi potvrdili, že dopis přišel a na jeho zpracování mají šedesát dnů. Po měsíci a něco mi napsali, že toho mají hodně, a že se to může prodloužit, což se stalo,“ dodala Martina, které rodičovský příspěvek za čtyři měsíce dodnes nepřišel.

Podobný příběh Právu řekla Johana K. též z Prahy, které se nakonec peníze podařilo po čtyřech měsících vybojovat.

„Na úřadu byla velká fronta, navíc na ČSSZ mi vyplnili špatně formulář. Žádost jsem podala až v polovině ledna. Peníze nikde, na e-maily nikdo nereagoval,“ vyprávěla Johana. „Až desátého dubna, když jsem přišla na úřad osobně, poslali rodičovskou zpětně za čtyři měsíce. Byl to pro nás stres, je to dlouhá doba a jiný příjem nemám,“ řekla Johana.

Mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková Právu řekla, že ke zpoždění docházelo pouze v Praze. „Pokud jde o výplatu přiznaných dávek, Úřad práce ČR v uplynulých dnech prověřil situaci v celé ČR a v žádném z krajů ke zpoždění výplaty dávek nedochází. Výjimku tvoří Praha, ale i zde se jedná o jednotky procent,“ uvedla Beránková.

Právu se ale podařilo získat téměř totožný příběh od Kateřiny H., která na rozdíl od zmíněných pražských matek žije v Českých Budějovicích.

„První platba rodičovského příspěvku mi z českobudějovického úřadu práce přišla 23. dubna. Pokud bych neměla partnera, který pomáhá i s financemi, byla bych téměř tři měsíce bez prostředků,“ řekla Právu Kateřina. Jako OSVČ neměla nárok na mateřskou ani na volbu délky vyplácení rodičovského příspěvku.

Od čerta k ďáblu

„Šest týdnů před porodem a šest týdnů po porodu jsem tedy byla na neschopence. Výše dávky byla přibližně 75 korun denně. Ode dne porodu mi tuto částku do výše 7600 korun měsíčně měl doplatit úřad práce. Odtud jsem několikrát odešla s nepořízenou. Nejprve s břichem a pak s novorozencem mě úřady nutily běhat od čerta k ďáblu,“ stěžovala si Kateřina, pro kterou byly návštěvy úřadu peklem.

„Nejdříve byl špatně vyplněný formulář. Pak čekalo přede mnou čtyřicet lidí. V maličké kanceláři sedí dvě úřednice vedle sebe a vyřizují dva klienty najednou. S kočárkem se do té úřadovny nevejdete, takže ten musí zůstat na chodbě. Ochrana osobních údajů nulová. Vedle mě byl nešťastný pán, invalidní důchodce, kterému nepřišel asi příspěvek na bydlení a neví, z čeho má zaplatit nájem,“ vyprávěla Kateřina.

Ta musela nakonec absolvovat několik koleček: z úřadu práce na správu sociálního zabezpečení, odtamtud k lékařce pro potvrzení, zpátky na ČSSZ a pak zase na úřad práce. „A když konečně měli v půli dubna všechny dokumenty po kupě, neuměli mi říct, kdy mi přijdou první peníze,“ doplnila Kateřina, které nakonec koncem dubna přišla první měsíční splátka – za leden. „Za únor a březen zatím nic,“ povzdechla si.

Situaci na úřadech práce bude dnes projednávat sociální výbor Sněmovny. První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová Právu řekla, že její strana chce vyhodnotit dopady nově přijaté legislativy. Podle ní se zpoždění výplat nejen rodičovského příspěvku, ale i dalších sociálních dávek mohlo týkat až dvaceti tisíců lidí.

„Především se s tím potýkají v Praze a v Karlovarském kraji,“ uvedla poslankyně.

„Druhá věc je samotná organizace práce: některé pobočky si na pomoc s vyplňováním formulářů zjednaly pracovníka, vyvěsily srozumitelné informační letáky a snaží se zpožděné dávky doposlat,“ doplnila Richterová.

Úřad práce před růstem agendy začátkem roku varoval. „Pokud by došlo k prodlení výplaty dávky, měli by se klienti obracet na příslušné kontaktní pracoviště ÚP ČR či příslušnou nadřízenou krajskou pobočku, která situaci neprodleně prověří,“ řekla Právu mluvčí Beránková.

Reklama

Výběr článků

Načítám