Hlavní obsah

Dolínku, nesahej nám na most! Lidé protestovali proti zbourání Libeňského mostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na protest proti rozhodnutí pražských radních o demolici Libeňského mostu se ve středu od 17 hodin konala jeho symbolická blokáda. O tom, zda bude současný most nahrazen novým, budou ještě ve čtvrtek rozhodovat pražští zastupitelé. Uprostřed mostu promlouvali k zúčastněným nejen organizátoři akce, ale také řada odborníků, architektů nebo politiků.

Záznam: Blokáda Libeňského mostuVideo: Novinky

 
Článek

O budoucnosti stavby se vedou spory již od roku 2002, kdy most poškodila povodeň. Od té doby je ve špatném technickém stavu, nedávno se musel na několik týdnů uzavřít. Pro zbourání souhlasilo sedm z jedenácti radních, naopak demolici nepodpořili zástupci trojkoalice tvoření lidovci, Stranou zelených a STAN.

Most navrhl architekt Pavel Janák v roce 1928 a od té doby se nedočkal zásadnější rekonstrukce. Podle náměstka primátorky Petra Dolínka je však jediným řešením situace demolice a výstavba nového mostu. Využít podle něj lze základů pilířů současného mostu a navázat tak na již existující stavební povolení.

Tento návrh má však mnoho odpůrců, podle kterých má most mnoho architektonických kvalit a je unikátní libeňskou památkou. Dolínkovo řešení navíc předpokládá most se čtyřproudou silnicí, která na libeňské ani holešovické straně nemá kam navazovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám