Hlavní obsah

Babiš loví nástupce Murína uvnitř GIBS

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO), pod kterého spadá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), se po opoziční kritice kvůli nedobrovolnému odchodu šéfa Michala Murína rozhodl k nečekanému kroku. Premiérův úřad podle informací Práva oslovil šestici důstojníků z GIBS, kteří splňují zákonné podmínky, s písemnou nabídkou na dočasné šéfování organizace. Dopis je doplněn pěti otázkami týkajícími se činnosti inspekce.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš

Článek

Babiš na dotaz Práva, kteří důstojníci byli s nabídkou osloveni, odmítl odpovědět a zopakoval, že nový ředitel bude vybrán ve výběrovém řízení. „Všechny nominace na ředitele GIBS byly vždy politické,“ uvedl v narážce na prvního šéfa inspekce Ivana Bílka, kterého nominovala ODS, a Michala Murína, nominovaného sociální demokracií.

„Tím, že jsme stále obviňováni, rozhodl jsem se i pro dočasné pověření hledat na základě analýzy uvnitř inspekce a potom přijde standardní výběrové řízení,“ prohlásil premiér Babiš. Dodal, že je to poprvé v historii inspekce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny.

Šéfa GIBS, která odhaluje trestnou činnost příslušníků policie, Vězeňské služby a Celní správy, jmenuje na návrh vlády po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru právě premiér.

Výběrové řízení podporují rovněž členové sněmovní komise pro kontrolu GIBS, která se po zvolení předsedy Jiřího Maška (ANO) poprvé sejde tento týden. Přesto ale někteří opoziční politici v podtextu vyjadřují obavy, aby i přes výběrové řízení premiér nedosadil do křesla nového ředitele sobě oddaného člověka.

„Vybírat ano, ale jakým způsobem“

„Plně podporujeme otevřené výběrové řízení, klíčové ale bude, jakým způsobem bude provedeno,“ řekl Právu člen komise Mikuláš Ferjenčík (piráti). Obdobný názor zastává Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Doufejme jen, že to nebude nějaký zastírací manévr, aby do čela inspekce premiér dosadil svého člověka,“ řekl Právu s tím, že obecně ale výběrové řízení považuje za správné rozhodnutí.

Parametry výběrového řízení jasně stanoví zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Ferjenčík i Výborný považují za rozumné, že inspekci dočasně povede někdo z jejích příslušníků.

Z dostupných informací vyplývá, že osloveni byli nejbližší podřízení šéfa GIBS, kteří mají v malíčku pravidla hry, kterými se inspekce řídí. Pokud projeví o dočasnou funkci zájem, měli by odpovědět na otázky, jak vnímají současný obraz inspekce ve veřejnosti, které oblasti fungování považují za nejslabší a jaké mají návrhy na zlepšení.

A také kde vidí nejsnazší prostor pro zefektivnění činnosti inspekce, proč právě oni by se měli stát pověřeným ředitelem a jaké nejdůležitější kroky by provedli.

Reklama

Výběr článků

Načítám